Protahování celého těla by mělo být součástí každého dne

07.11.2023 | Trénink

Protahování celého těla je nezbytnou součástí zdravého životního stylu, podporuje flexibilitu, pohyblivost a celkovou pohodu. Ať už jste sportovec, který chce zlepšit svůj výkon, nebo se jen snažíte snížit svalové napětí, zařazení protahování celého těla do každodenní rutiny vám může přinést řadu výhod. Jak na to?

Účinky protahování celého těla

Protahování zvyšuje pružnost kloubů, což vám pomáhá provádět každodenní činnosti s větší lehkostí a snižuje riziko zranění. Může také napravit nerovnováhu držení těla a podpořit správné narovnání zad, čímž se sníží zatížení svalů a kloubů. Uvolňuje také svalové napětí a může zmírnit potíže způsobené napjatými svaly. Přinést vám může rovněž pocit uvolnění a klidu, což z něj činí vynikající techniku snižování stresu. (1)

Začínáme s protahováním celého těla

Než se pustíte do pořádného protahování, je důležité svaly zahřát. To lze provést pomocí lehkých aerobních cvičení, jako je běh, poskoky nebo jízda na kole po dobu asi 5–10 minut. Tím se zvýší průtok krve a svaly budou poddajnější. Vezměte si na sebe volné, pohodlné oblečení, které umožňuje plný rozsah pohybu. Díky tomu nebudete při protahování omezováni. (2)

Vyberte si klidné, prostorné místo, kde nebudete rušeni. Větší pohodlí vám může poskytnout podložka na jógu nebo měkký povrch. Nezapomeňte během protahování zhluboka a rytmicky dýchat. Nadechněte se před protažením a vydechněte, jakmile dosáhnete svého limitu, což vám pomůže uvolnit se při protahování. Pokud se strečinkem začínáte, začněte s jemnými základními cviky a postupně přejděte k pokročilejším. Vždy respektujte omezení svého těla, abyste předešli zranění. (3)

Běžné techniky protahování celého těla

Statický strečink zahrnuje udržení protahovací pozice po stanovenou dobu, obvykle 15–30 sekund, pro zlepšení flexibility. Mezi běžné příklady patří dotýkání se špiček nohou vsedě nebo protažení lýtek. Dynamický strečink naopak zahrnuje pohyb v určitém rozsahu kontrolovanými pohyby, například švihy nohou nebo kroužení rukama. (4)

Tipy pro účinný strečink

Klíčem k využití výhod protahování celého těla je důslednost. Snažte se zařadit protahování do svého denního rozvrhu, ať už ráno, před cvičením nebo před spaním. Vyvarujte se nadměrného protahování nebo zatěžování těla. Nepohodlí je normální, ale bolest ne. Pokud během protahování pocítíte bolest, okamžitě přestaňte. (5)

 

Správná hydratace je zásadní pro zdraví svalů a celkovou pohodu. Pijte hodně vody, abyste si udrželi pružnost a vyhnuli se křečím. Protahujte všechny hlavní svalové skupiny v těle, abyste udrželi rovnováhu a předešli svalovým dysbalancím. Pokud si nejste jisti svou technikou nebo máte specifické potřeby, zvažte konzultaci s odborníkem na fitness nebo fyzioterapeutem, abyste si vytvořili individuální protahovací rutinu, která vám bude vyhovovat. (6)

Zdroje: (1-3) www.verywellfit.com/relaxing-total-body-stretches-1231150,  (4-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9741422/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat