Skvělé výsledky přináší i krátké cvičení třikrát týdně

Nemáte čas na každodenní cvičení? Co si budeme povídat, těch, kteří ano, je v dnešní době jako šafránu. Ale ono to vlastně ničemu nevadí, protože pro zdravotní výhody se člověk sedm dní v týdnu potit vůbec nemusí.

Oficiální pokyny doporučují, abychom cvičili co možná nejčastěji, protože jakýkoli pohyb a jakýkoli čas strávený mimo kancelářskou židli nebo gauč je pro zdraví velmi přínosný. Na stranu druhou se ale zase klade důraz na odpočinek potřebný pro regeneraci. Jak často tedy musíme cvičit, abychom dosáhli nějakých výsledků?

Pondělí, středa, pátek. To stačí!

K malému, leč hodně významnému nárůstu síly dochází i při krátkém tréninku prováděném třikrát týdně. Takový je závěr australské studie (1), který lidé s nabitým harmonogramem jistě uvítají. „Podle našich zjištění je krátké pravidelné cvičení mnohem prospěšnější než jeden či dva velké intenzivní tréninky týdně,“ potvrzuje vědecký výzkumník a hlavní autor studie Ken Nosaka (2). Tento expert neskrývá radost nad tím, že smysluplné výhody lze vidět i při minimálním úsilí. Tuto myšlenku podporuje i další výzkum, který dokonce stanovil přesnou délku takového „mini tréninku“. A připravte se na to, že nebudete věřit vlastním očím.

Léčivá pětiminutovka jako prevence rakoviny

Poznatky výzkumu (3) uskutečněného Sydneyskou univerzitou naznačují, že pouhých pět minut denní aktivity, při které se náležitě zadýcháte, přináší celou řadu zdravotních benefitů, a to včetně omezené pravděpodobnosti vzniku rakoviny o celých 32 procent. A pozor, prý nutně nemusí jít ani o sport. Do kategorie prospěšné činnosti se počítají také domácí práce, hry s dětmi i výnos těžkého nákupu do schodů. No není to zatraceně dobrá zpráva? „Je zřejmé, že sport jako takový je vždycky lepší, ale pro většinu lidí je alespoň nějaký pohyb efektivní,“ uzavírá australská fitness trenérka Rachel Ashton.

Zdroje: (1) www.ecu.edu.au/newsroom/articles/research/the-magic-number-how-many-days-a-week-you-need-to-exercise-to-see-real-benefit, (2) www.houseofwellness.com.au/health/fitness/exercise-best-results, (3) www.sciencedaily.com/releases/2023/07/230727143955.htm






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat