Ranní tréninky jsou pro hubnutí efektivnější

10.10.2023 | Trénink

Potřebujete efektivně a rychle zhubnout? Pak preferujte jedno „zlaté časové okno“ pro cvičení, které vede k báječným výsledkům!

Hubnutí nikdy snadné. Zeptejte se třeba Mexičana Juana Pedra Franca, který byl až donedávna považován za nejtěžšího žijícího muže planety. Tenhle chlapík vážil těžko uvěřitelných 595 kilogramů, přičemž podle posledních dostupných zpráv dokázal zhubnout již něco přes 219 kilogramů. Co mu pomohlo? Podvázání žaludku, „odtučňovací“ operace, ale i rady odborníků přes stravování a pohyb. A právě u pohybu záleží na nejlepším načasování, což dokládá nejnovější studie (1).

Kdy cvičit, pokud potřebujete zhubnout?

Cvičení mezi 7.00 a 9.00 se zdá být ideálním oknem pro redukci tělesné hmotnosti, což potvrzují výzkumníci, jejichž závěry se objevily v časopise Obesity. Ti zkoumali zdravotní údaje a pohybové návyky u 5 285 účastníků (1).

Ukázalo se, že jedinci, kteří cvičili mezi 7.00 a 9.00, měli menší obvod pasu a průměrný index tělesné hmotnosti (BMI) 27,5, na což odpolední ani večerní fitness nadšenci nedosáhli. U nich bylo průměrné BMI okolo 28,3. Akademici si to vysvětlují tak, že konzistentní doba cvičení, zejména důsledný ranní pohyb, zlepšuje motivaci a vytváří návyk, jež efektivněji redukuje hmotnost u osob s nadváhou nebo obezitou (1).

Pojistka proti selhání

Ranní skřivani totiž mívají nižší denní energetický příjem a do večera spálí více kalorií. Efekt se navíc násobí tím, pokud dotyční cvičí na lačný žaludek. Pohyb ráno nalačno povzbuzuje tělo, aby se spoléhalo na hluboce uložený tuk jak na zdroj energie. Ale pak je tu ještě jedna věc, která sehrává roli.

Bývá snadné přijít po práci domů a říct si, že přes únavu nebo přípravu večeře na sebe nemáte čas. Pokud je však cvičení první věcí, kterou člověk vykoná hned ráno, je pravděpodobnější, že u ní i zůstane. Na druhou stranu je třeba počítat i s komplikacemi. Vinou toho, že cvičíte na lačný žaludek nebo po lehké snídani, nejste úplně při síle. Trénink tak může být vyčerpávající a neefektivní.

Zdroje: (1) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/oby.23851, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat