Kardio cvičení lze zařait před i za trénink

28.10.2023 | Trénink

Kardiovaskulární cvičení, často označované jako "kardio", je nezbytnou součástí každé dobře propracované fitness rutiny. Zařazení kardio cvičení před a po hlavním tréninku může výrazně zlepšit váš celkový zážitek z tréninku. Kdy je lepší ho cvičit?

Kardio před tréninkem

Krátké kardio před hlavním tréninkem zvyšuje průtok krve do svalů. To připraví vaše tělo na fyzické nároky tréninku a sníží riziko zranění. Slouží také jako dynamická rozcvička, která postupně zvyšuje tepovou frekvenci a tělesnou teplotu. To pomáhá svalům připravit se například na silový trénink. (1)

Kardio před tréninkem stimuluje vaši mysl, zvyšuje bdělost a soustředění. Navíc vám může pomoci psychicky se připravit na trénink a nastavit správné myšlení. Tím, že si před primárním tréninkem zvýšíte tepovou frekvenci, uvolníte endorfiny a zvýšíte si hladinu energie. Kardio cvičení před tréninkem vám může pomoci spálit nějaké kalorie navíc a podpořit odbourávání tuků. (2)

Kardio po tréninku

Provádění kardia po primárním tréninku může dále zvýšit váš celkový kalorický výdej. To může být výhodné pro ty, kteří se snaží o snížení hmotnosti nebo kontrolu příjmu kalorií. Zařazení kardio cvičení po hlavním tréninku může zpestřit vaši rutinu a dosáhnete tak vyváženého tréninku. Je to příležitost procvičit různé svalové skupiny nebo se věnovat jiné formě cvičení. (3)

Důsledné kardio cvičení po tréninku může časem přispět ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví a zvýšit vytrvalost a odolnost. Nezapomeňte, že by vás mělo hlavně bavit a neměli byste se k němu nutit. (4)

Tipy pro efektivní integraci kardia

Před a po hlavním tréninku se zaměřte na 10–15 minut kardio cvičení. Teoreticky můžete i více, ale nemělo by vás to příliš unavit, abyste měli sílu na další cvičení. Intenzita kardia před tréninkem by měla být mírná, abyste se vyhnuli únavě, a intenzitu kardia po tréninku volte podle svých cílů (např. nízká intenzita pro regeneraci, vysoká intenzita pro spalování kalorií). Během celého tréninku pijte dostatek tekutin. (5)

Zdroje: (1-5) https://www.menshealth.com/fitness/a44376974/cardio-before-or-after-weights/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat