Druhy cvičení vhodné pro každý věk

V jakém věku hrát tenis, běhat nebo posilovat? A kdy je úplně nejprospěšnější obyčejná chůze? To se dozvíte z následujících řádků!

Ve zdravém těle je i zdravý duch. Vždyť jsme o tom slyšeli už milionkrát! A právě proto nás odborníci  nabádají k tomu, že cvičit by měl opravdu každý, a to bez ohledu na věk. Koneckonců, pravidelný pohyb zlepšuje fyzickou i psychickou kondici a jeho seznam benefitů nebere konce. Najít však vhodnou aktivitu, to může být trochu oříšek. Hodila by se vám malá inspirace?

Sportovní sonda do hlubin roku narození

Seznam ideálních činností, které zohledňují aktuální životní dekádu i potřeby jednotlivců, shodou náhod zveřejnil britský deník The Guardian (1) před pár dny. Že by pozvolná příprava na aktivnější novoroční předsevzetí? Možné to je. Tato publikace uvádí, že zatímco pro děti je vhodný jakýkoli pohyb formou hry a pro dospívající jsou nejlepší zase týmové sporty, u dospělých už jsou vědecká doporučení trochu konkrétnější.

Raketu do ruky a jde se na věc!

Pokud je vám dvacet let, naprosto vzorovou aktivitou je prý tenis. Může se hrát v hale i venku a umožňuje seznámení s mnoha podobně zaměřenými lidmi, což je přínosné pro budování sociálních vazeb. Ve třiceti už ale začínají platit jiná pravidla. V této dekádě se místo nových přátelství budují spíše rodiny, s čímž se trochu kříží touha po kariéře a profesním postupu. Výsledkem je pak zoufalý nedostatek času i osobního prostoru. Řešením je dle názoru expertů internet. Právě na něm se dá nalézt bezpočet on-line lekcí a návodů na domácí cvičení, které mnohdy trvá jen několik minut. A každá chvilka pohybu bez nutnosti opuštění vlastního bytu se počítá!

Ve středním věku se má utíkat

Co se má dělat ve čtyřiceti? Představa běhu je možná děsivá, ale zmíněný deník The Guardian prohlašuje, že pro osoby středního věku je běhání úplně nejlepší. Potvrzuje to vlastně i studie (2) provedená Národním americkým onkologickým ústavem, díky níž se prokázalo, že ti, kteří začínají běhat okolo čtyřicítky, mají riziko předčasné úmrtnosti na stejně nízké úrovni jako lidé sportující celý život. V pátém životním desetiletí se vřele doporučuje zase lehké posilování pro lepší hustotu kostí. Po šedesátce i sedmdesátce je údajně nejideálnější chůze, která odvrací diabetes i pravděpodobnost srdečního selhání.

Zdroje: (1) www.theguardian.com/lifeandstyle/2023/sep/29/run-at-40-dance-at-80-the-best-ways-to-exercise-in-every-decade-of-your-life, (2) www. jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2727269, názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat