Cvičení s volnou vahou se není třeba bát

15.09.2023 | Trénink

Pro mnohé lidi může být myšlenka na zařazení cvičení s volnou vahou do jejich fitness rutiny děsivá. Řinčení kovu, pohled na těžké činky a pocit strachu ze zranění mohou odradit i ty nejnadšenější návštěvníky posilovny. Je to ale velká škoda, protože cvičení s volnou vahou je velmi efektivní a dokáže vám pomoci dosáhnout vaší vysněné postavy. Proč se mu začít věnovat a jak správně začít?

Základ funkčního fitness

Cvičení s volnou vahou, při nichž se zvedají závaží bez pomoci strojů, věrně napodobují přirozené pohyby a zapojují více svalových skupin současně. Díky tomu jsou základním kamenem funkční zdatnosti a umožňují budovat sílu, která se promítá do reálných činností. Když začnete cvičit silově, brzy to poznáte například při nošení krabic, stěhování nábytku nebo domácích pracích. (1)

Při cvičení se zapojují různé svalové skupiny do složitějších pohybů. To znamená, že i když zrovna nějakou partii aktivně necvičíte, neznamená to, že není zapojena. Mnoho cviků s volnou vahou například vyžaduje stabilizaci středu těla, což vede k posílení břišních svalů, které jsou nezbytné pro správné držení těla a celkovou sílu. (2)

Výhody zapojení celého těla

Cvičení s volnou vahou umožňuje zaměřit se na více svalových skupin jedním pohybem, což šetří čas a zároveň přináší efektivní výsledky. Například i při nakládání zátěžových kotoučů na osu v podstatě zapojujete biceps, triceps, střed těla i ramena. (3)

Složené pohyby prováděné s volnými váhami mohou vést k vyššímu spalování kalorií ve srovnání s izolovanými cviky, což podporuje vaše cíle v oblasti regulace hmotnosti. Postupně si budete zvykat na vyšší váhy a budete se zlepšovat. Navíc je velmi motivující vidět, kolik váhy dokážete postupně zvednout a jak jsou vaše svaly více vidět. (4)

Bezpečnost na prvním místě

Obavy z bezpečnosti často hrají významnou roli v rozhodování se, jestli budete cvičit s volnou vahou. Nicméně správným přístupem a bezpečnostními opatřeními lze docílit efektivního cvičení, které vás bude časem i bavit. Vyhledejte kvalitního osobního trenéra, který vám se vším poradí, a naučte se správnou techniku cviků. Snížíte tak pravděpodobnost zranění. (5)

Začněte s lehčími váhami, abyste si vybudovali pevný základ, než přejdete k těžším zátěžím. Nemáte ostatním ani sobě co dokazovat a není rozhodně kam spěchat. Při pokusech o vaše maximální váhy zvažte spolupráci spottera, abyste se cítili více v bezpečí. Nezapomeňte také naslouchat svému tělu. Pokud cvičení způsobuje bolest nebo nepohodlí, přestaňte a přehodnoťte svoji techniku. (6)

Zdroje: (1-4) /www.healthline.com/health/fitness-exercise/free-weights-vs-machines, (5-6) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat