Běhejme v pohodě v každém počasí

08.09.2023 | Trénink

Běh je oblíbená forma cvičení, která přispívá nejen k fyzické kondici, ale také k duševní pohodě. Přestože lákavost běhání pod slunečnou oblohou je nepopiratelná, může se stát, že každý den takto krásné počasí být nemusí a vy budete stát před rozhodnutím, jestli dnes vyběhnout ven, nebo raději zůstat doma.  Jak se na běhání v nepříznivém počasí připravit?

Rozmanitost počasí

Nenechte se deštěm odradit od toho, abyste si vyběhli na svoji oblíbenou stezku. Běhání v dešti může být osvěžujícím a vzrušujícím zážitkem, který si možná i oblíbíte. Zvuk dešťových kapek, lesknoucí se ulice a chlad ve vzduchu vytvářejí jedinečnou a neopakovatelnou atmosféru. Jen nezapomeňte nosit oblečení odvádějící vlhkost a vhodnou obuv, abyste se cítili pohodlně a nebyli promočení. (1)

Za další úroveň lze považovat běhání ve sněhu, který dokáže proměnit vaše obvyklé trasy v zimní říši divů. Nejdůležitější je navrstvit si oblečení, abyste zůstali v teple, a udržujte si přilnavost k povrchu pomocí vhodné obuvi. Dávejte si ale velký pozor, abyste neuklouzli na náledí nebo nepřecenili své síly při výběru trasy. (2)

Větrné dny zase nabízejí do určité míry odporový trénink, protože poryvy větru vás tlačí a nutí vaše svaly pracovat intenzivněji. Běh ve větru je sice náročný, ale může zlepšit vaši vytrvalost a psychickou odolnost. Nepřehánějte to ale s intenzitou tohoto počasí. Pokud se vám bude zdát, že je venku moc větrno, zůstaňte raději kvůli bezpečnosti doma a třeba si tam zacvičte. (3)

Opakem předchozích druhů počasí, je velké horko. Běh v horkém a vlhkém prostředí může být velmi náročný. Dbejte na hydrataci, noste oblečení odvádějící vlhkost a zaměřte se na běhání brzy ráno nebo pozdě večer, abyste se vyhnuli největšímu horku. (4)

Tipy pro běhání za každého počasí

Bez ohledu na počasí je zásadní zůstat hydratovaní. Nejen v horkých dnech si s sebou vezměte vodu a dbejte na to, abyste během běhu pili dostatek tekutin. Oblečte si oblečení vhodné pro dané počasí. Tkaniny odvádějící vlhkost jsou nezbytné pro odvod potu. Ve slunečných dnech používejte opalovací krém a ochranné oblečení, abyste chránili pokožku před škodlivým UV zářením. V chladnějším počasí věnujte více času zahřátí svalů, abyste předešli zranění. (5)

Dávejte pozor na kluzký povrch, sníženou viditelnost a potenciální nebezpečí spojená s náročností trasy. Pokud se podmínky stanou extrémními nebo nebezpečnými, zvažte alternativy cvičení uvnitř, jako je běh na běžeckém pásu nebo silový trénink. (6)

Zdroje: (1-3) www.cnet.com/health/fitness/how-to-run-in-any-weather-cold-wind-and-more/, (4-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8677617/ 






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat