Každodenní chůze po schodech je to pravé pro zdraví

Schodiště není nepřítelem, ale obrovskou zdravotní pomůckou. Pokud po něm budete  chodit každý den, můžete si posílit srdce i kosti. A dožijete se delšího věku!

Možná bydlíte v domě bez výtahu. Anebo se jen s mnoha lidmi odmítáte tlačit na eskalátoru, proto raději používáte schodiště. Buď jak buď, abyste se dostali tam, kam potřebujete, musíte zdolat desítky schodů. Ono se to jeví jako obrovská vysilující nevýhoda, ale tahle „nepřízeň osudu“ je pro zdraví skutečným balzámem. Ptáte se, co je na každodenním výšlapu do schodů tak dobrého? Kde jen začít…

Co patro, to prospěch pro srdce

Seznam obrovských pozitiv začíná u podpory celého kardiovaskulárního systému. Tedy alespoň dle názoru amerického lékaře Ronalda Grifka, který působí na Michiganské univerzitě (1). „Tato činnost nesmírně zlepšuje srdeční funkce a pomáhá i při normalizaci krevního tlaku, proto je prevencí infarktů a kardiovaskulárních selhání,“ vysvětluje uvedený expert s tím, že čím víc pater zdoláte, tím pochopitelně lépe.

Silné kosti

Je prokázáno (2), že chůze do schodů je jedním z nejlepších „cvičení“, které se pro blaho kostí dá provozovat. Tajemstvím je zde pohyb proti gravitaci, což na kosti klade větší zátěž a dochází tak k jejich postupnému posilování. Myslete tedy na to, že i když se možná trochu zapotíte, ve své podstatě bojujete proti osteoporóze. A proti čemu ještě?

Ochrana před metabolickým syndromem

Metabolický syndrom je vlastně skupina nepříznivých zdravotních stavů, jež mimo jiné vedou k diabetu, vysokému cholesterolu, rakovině i obezitě (3). Ne, o tohle vážně nikdo nestojí! Určitou míru ochrany tu kupodivu představuje i zmíněné schodiště. Lidé, kteří po něm stoupají den co den, nejsou podle odborných studií (4) k metabolickému syndromu tolik náchylní. Aby toho náhodou nebylo málo, chůze po schodech také zlepšuje celkovou rovnováhu (5). A pozor – velkou měrou přispívá i k dlouhověkosti (6)! Nebude se vám teď do výšin šlapat s lepším pocitem?

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/stair-climbing-benefits/, (2) www.niams.nih.gov/health-topics/bone-health-and-osteoporosis, (3) www.nhlbi.nih.gov/health/metabolic-syndrome, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8122558/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24033611/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8061405/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat