Chyby před cvičením, na které si mnozí fitness nadšenci nedávají pozor

22.08.2023 | Trénink

Nedostatek energie, nízký výkon, hlad či náchylnost ke zraněním. Pakliže nedodržujete tuhle fitness rutinu, nikdy nedosáhnete intenzity potřebné k tomu, abyste se přiblížili svým cílům.

Odborníci na výživu představují nejběžnější chyby před tréninkem, které maří veškerou snahu o krásnou postavu. Neděláte náhodou nějakou z nich?

Chyba č. 1: Žádné jídlo

Občerstvení před tréninkem má svůj účel. Poskytuje tolik potřebnou energii, přičemž ke klíčovým prvkům patří především sacharidy. Pokud od posledního jídla uběhlo příliš mnoho času, tělo nemá dostatek paliva, takže je nuceno rozkládat svaly na bílkoviny – a to rozhodně nechcete. Proto do sebe před workoutem dostaňte celozrnné sušenky, banán, řecký jogurt s ovocem či müsli (1).

Chyba č. 2: Pořád dokola stejné jídlo

Obecně platí, že by předtréninková svačina měla obsahovat kombinaci uhlohydrátů pro okamžitou energii a bílkovin pro regeneraci a růst svalů. Přesné množství a podíl každého z těchto makronutrientů se však liší v závislosti na individuálních potřebách, typu sportu, intenzitě a trvání tréninku. Je tedy chybou držet se naučeného vzorce a v tašce nosit jednu a tu samou svačinu (1).

Chyba č. 3: Tučné a nezdravé potraviny

Samozřejmě, že když se necítíte dobře, nepodáte optimální výkon. A k tomu má trávicí trakt rozhodně co říct. Reaguje totiž na různá jídla, včetně těch vysoce vláknitých a tučných. V případě, že tuku a vláknině nedopřejete dost času na trávení, stanou se dvě věci. Dožene vás pocit plného břicha a krev odváděná od svalů nedostane živiny ani kyslík. To znamená, že smažené kuřecí paličky před tréninkem nejsou tou nejlepší volbou. Odborníci zároveň doporučují vyhýbat se potravinám, které obsahují česnek, pepř a spoustu koření. Kyselé nebo aromatické přísady stojí za pálením žáhy (2).

Chyba č. 4: Ignorace regenerace svalů

Že po cvičení nemáte hlad, proto pouze pijete? Tak to je taky špatně. Velká část vaší tvrdé práce bude zbytečná, protože vaše svaly v tento moment nemají nástroje, které potřebují k řádnému zotavení. Preferujte sacharidy, neboť působí rychle, obnovují a doplňují vyčerpaný svalový glykogen, a zkombinujte je s bílkovinami a proteinem. Vhodná jsou třeba grilovaná kuřecí prsa s rýží, studený sendvič či tvaroh s ovocem.

Zdroje: (1) www.edition.cnn.com/2019/03/29/health/exercise-mistakes-jampolis/index.html, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7696145/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10164224/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat