Turistikou k pevnému zdraví

10.08.2023 | Trénink

Pěší turistika je nejen skvělým způsobem, jak poznávat krásy přírody, ale také fantastickou aktivitou, která nabízí řadu předností pro zdraví. Poskytuje komplexní přístup ke zlepšení celkového zdraví, od fyzické kondice až po duševní pohodu. Ať už jste zkušený turista, nebo začátečník, který chce začít s novou kondiční aktivitou, může pro vás být výlet po stezkách zábavnou zkušeností. Jaké jsou výhody turistiky?

Kardiovaskulární kondice a vytrvalost

Pěší turistika je vynikající formou kardiovaskulárního cvičení, které rozproudí vaše srdce a krev. Různorodý terén, změny převýšení a neustálý pohyb zapojují kardiovaskulární systém, což pomáhá zlepšovat zdraví srdce, snižovat krevní tlak a posilovat krevní oběh. (1)

Při překonávání terénních nerovností a stoupání zapojujete různé svalové skupiny po celém těle. Do hry se zapojují nohy, hýždě, střed těla a záda, což časem pomáhá posilovat sílu a vytrvalost. (2)

Navíc je to skvělá aktivita pro spalování kalorií a podporu regulace hmotnosti. V závislosti na intenzitě a délce trvání túry lze spálit 400 až 700 kalorií za hodinu. Pravidelná pěší turistika spolu s vyváženou stravou může přispět ke snížení a udržení hmotnosti. (3)

Snížení stresu a čas v přírodě

Pobyt v přírodě a fyzická aktivita, jako je pěší turistika, mají zásadní vliv na snížení stresu a celkovou duševní pohodu. Klid přírodního prostředí, rytmický pohyb a uvolňování endorfinů během cvičení přispívají ke klidnějšímu a uvolněnějšímu stavu mysli. Navíc má řadu psychologických výhod, včetně snížení pravděpodobnosti úzkosti, zvýšení kreativity a zlepšení nálady. (4)

V přírodě si také krásně a aktivně odpočinete od ruchu velkoměsta. Je dobré spojit příjemné s užitečným a udělat si také trochu času pro sebe. Můžete s sebou vzít také přátele a rodinu a užít si společný čas na čerstvém vzduchu. (5)

Bezpečnostní tipy pro pěší turistiku

Vždy někoho informujte o svých plánech na túru a předpokládaném čase návratu. Noste vhodnou turistickou obuv a oblečení a mějte s sebou základní věci, jako je voda, svačina, mapa a lékárnička. Začněte na stezkách vhodných pro začátečníky a postupně přejděte na náročnější, jak se bude zlepšovat vaše fyzická kondice. (6)

Než vyrazíte, zkontrolujte předpověď počasí a buďte připraveni na měnící se podmínky. Zůstaňte na vyznačených stezkách a nevycházejte mimo vyznačené trasy, abyste chránili přírodu a předešli nehodám. (7)

Zdroje: (1-4) www.health.clevelandclinic.org/9-benefits-of-hiking/, (5-7) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat