Práce na zahradě se počítá jako sportovní aktivita

08.08.2023 | Trénink

Když si představíme cvičení, často se nám vybaví posilovna, běžecké tratě nebo fitness lekce. Existuje však i jiný příjemný a obohacující způsob, jak zůstat aktivní a fit. I zahradničení se při troše úprav dá považovat jako plnohodnotné cvičení. Kromě krásy pěstování rostlin a péče o zahradu může být tato činnost překvapivě účinným cvičením, které zapojí vaše tělo i mysl. Jaké jsou jeho výhody?

Fyzické výhody zahradničení

Zahradničení zahrnuje činnosti, jako je okopávání, hrabání a sázení, které mohou rozproudit srdce a přispět ke zdraví kardiovaskulárního systému. Tyto opakované pohyby zvyšují tepovou frekvenci, zlepšují krevní oběh a výdrž. Tyto činnosti si můžete přirovnat třeba k chůzi na páse. 

Mnoho zahradnických prací vyžaduje sílu a vytrvalost. Zvedání pytlů s hlínou, tlačení koleček a přenášení konví pomáhá posilovat a zpevňovat svaly, zejména v oblasti paží, ramen a středu těla. Ve světě existuje dokonce i cvik, kterému se říká farmářská chůze, kterou můžete buď cvičit s činkami, nebo si do rukou vzít konve s vodou. Celý cvik spočívá v tom, že se snažíte se zátěží urazit co největší vzdálenost. (2)

Ohýbání a natahování při práci na zahradě zlepšuje ohebnost, rovnováhu a koordinaci. Při manévrování kolem rostlin a zahradních záhonů zapojujete různé svalové skupiny a podporujete celkovou pružnost těla. Zahradničením také můžete spálit značné množství kalorií. Za hodinu lze spálit 200 až 400 kalorií v závislosti na intenzitě činnosti. 

Tipy pro zahradničení jako cvičení

K zahradničení přistupujte stejně jako ke cvičení. Než se pustíte do náročnějších úkolů, začněte jemným protahováním, abyste zahřáli svaly. Dbejte na správné držení těla a techniku, abyste se vyhnuli přetížení a zraněním. Při zvedání těžkých předmětů pokrčujte kolena a držte rovná záda, abyste předešli přetěžování určitých svalů. 

Zahradničení může být fyzicky náročné, proto si dělejte pravidelné přestávky na odpočinek a hydrataci. Naslouchejte svému tělu a vyvarujte se nadměrné námahy. Střídejte různé úkoly, abyste zapojili různé svalové skupiny a předešli zraněním z opakovaného přetížení. Střídejte okopávání, pletí, sázení a zalévání. Zahradničení není jen o konečném výsledku, ale i o cestě, která by měla být hlavně zábavná. Udělejte si čas na to, abyste ocenili krásu své zahrady, a najděte radost z procesu péče a pěstování. 

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6334070/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat