Při sedavém zaměstnání není aktivita tabu

07.08.2023 | Trénink

V dnešním rychlém a technologiemi řízeném světě stále více lidí pracuje v kanceláři a často vede sedavý způsob života. Dlouhé hodiny sezení u stolu mohou mít negativní dopad na naše zdraví a kondici. Díky několika jednoduchým úpravám a uvědomělým postupům je však možné zůstat fit a zdravý i při kancelářské práci. Jak správně na to?

Upřednostněte pravidelné cvičení

Jedním z nejdůležitějších aspektů, jak si udržet dobrou kondici při kancelářské práci, je najít si čas na pravidelné cvičení. Zařaďte fyzickou aktivitu do svého denního režimu a vyčleňte si na cvičení alespoň 30 minut až hodinu. Ať už se jedná o návštěvu posilovny, účast na hodinách fitness nebo třeba procházky během polední pauzy, jakákoli forma cvičení je pro vaše zdraví prospěšná. (1)

Aktivní dojíždění

Pokud je to možné, zvažte zavedení aktivního způsobu dopravy do práce a z práce, například jízdu na kole nebo chůze. Nejenže vám to pomůže spálit další kalorie, ale může to také sloužit jako vynikající způsob, jak se před prací a po ní zbavit stresu. (2)

Ergonomie a cvičení na pracovním stole

Chcete-li snížit nepříznivé účinky dlouhodobého sezení, dbejte na ergonomické uspořádání svého pracovního místa. Nastavte si židli, klávesnici a monitor ve správné výšce, abyste si udrželi správné držení těla a snížili zátěž zad a krku. Kromě toho provádějte během dne u stolu jednoduchá cvičení, jako je protahování, rolování ramen nebo zvedání nohou, abyste udrželi svaly v činnosti a zabránili jejich ztuhnutí. (3)

Pravidelně stůjte a pohybujte se

Nastavte si na počítači nebo telefonu upomínky, které vás každou hodinu vyzvou, abyste vstali a rozhýbali se. Dělejte si krátké přestávky, abyste se prošli po kanceláři, protáhli si nohy nebo udělali několik dřepů či výpadů. Tyto malé přestávky nejen zlepší krevní oběh, ale také zvýší vaši produktivitu a soustředění. (4)

Místo výtahu používejte schody

Kdykoli je to možné, volte místo výtahu schody. Stoupání do schodů je účinný způsob, jak zapojit více svalových skupin a posílit kardiovaskulární zdraví. (5)

 

 

Organizujte si schůzky na procházky

Místo sezení v konferenční místnosti navrhněte kolegům schůzky pěšky. Chůze a diskuse o pracovních záležitostech může být osvěžujícím a kreativním způsobem řešení problémů a zároveň může být doplněním vaší denní aktivity. (6)

Účastněte se wellness programů na pracovišti

Mnoho firem nabízí wellness programy, které zahrnují členství v posilovně, fitness kurzy nebo zdravotní semináře. Využijte tyto iniciativy, abyste zůstali motivovaní a zapojení do své cesty za kondicí. (7)

Zdroje: (1-7) www.blog.movegb.com/ways-to-stay-active-at-your-desk-job






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat