Nebojte se začít se zajímavým boulderingem

07.08.2023 | Trénink

Bouldering, forma lezení na skalních stěnách v malých výškách bez lan a úvazků, si v posledních letech získal obrovskou popularitu. Není to jen fyzicky náročná aktivita, ale také psychicky stimulující činnost, která vyžaduje schopnost řešit problémy.

Pokud vás tento dynamický a vzrušující sport zaujal, možná vás zajímá, jak s boulderingem začít. V tomto článku se budeme zabývat vším, od základního vybavení a bezpečnostních rad, až po základní techniky, které vám pomohou vydat se na cestu boulderingu s jistotou. (1)

Najděte si boulderingovou tělocvičnu, nebo místo v přírodě

Prvním krokem při začátcích s boulderingem je nalezení vhodného místa. Pokud dáváte přednost vnitřnímu, kontrolovanému prostředí s lezeckými stěnami pro všechny úrovně dovedností, vyhledejte místní boulderingovou tělocvičnu. Pokud inklinujete k venkovnímu boulderingu, vyhledejte ve svém okolí místa vhodná pro lezení začátečníků. Nezapomeňte si ověřit pravidla přístupu a případná povolení potřebná pro venkovní lezení. (2)

Shromážděte si potřebné vybavení

Jedním z atraktivních aspektů boulderingu je, že nevyžaduje mnoho vybavení. V první řadě budete potřebovat správné lezecké boty, které poskytují přilnavost a oporu na stupech, čímž se zvýší váš sportovní výkon. (3)

Potřebovat budete určitě křídu, která vám pomůže udržet ruce v suchu a zajistí lepší úchop. Mějte ji v tašce na křídu připevněné k pasu. Další vhodnou pomůckou je podložka. Při venkovním boulderingu poskytuje padací podložka odpružený povrch pro přistání, čímž snižuje riziko zranění při pádu. V neposlední řadě určitě volte pohodlné oblečení, které je pružné a prodyšné. (4)

Naučte se základní techniky

Než se pustíte do náročnějších výstupů, měli byste se seznámit se základními technikami. Na místě je vyzkoušet si přesné umístění nohou na chytech, abyste udrželi rovnováhu a šetřili tak energii. (5)

Zahřátí a protažení

Jako u každé fyzické aktivity, je i u boulderingu důležitá rozcvička. Věnujte 10 až 15 minut lehkým cvikům, abyste prokrvili svaly. Dynamické protahování, jako jsou švihy nohama a kroužení rameny, pomůže připravit tělo na nadcházející pohyby. (6)

Začněte s lehkými cestami

Svou cestu za boulderingem začněte cestami, které jsou v rámci vašeho pohodlí a úrovně dovedností. Zaměření na dosažitelné výstupy vám umožní budovat si sebedůvěru a postupně dělat pokroky. Nikdy s tímto sportem nezačínejte sami a raději si zaplaťte služby profesionála. (7)

Učte se od ostatních

Bouldering je komunitní sport a lezci se obvykle rádi podělí o tipy a techniky. Neváhejte požádat o radu zkušené lezce nebo se přidejte k boulderingové skupině pro začátečníky. (8)

Zůstaňte v bezpečí a naslouchejte svému tělu

Bezpečnost by měla být při boulderingu vaší nejvyšší prioritou. Před pokusem o lezení vždy zkontrolujte oblast dopadu a ujistěte se, že je bezpečná. Pokud se cítíte unavení nebo přetížení, udělejte si přestávku a odpočiňte si. Nezapomeňte, že bouldering je fyzicky náročný sport, takže je zásadní poslouchat svému tělu a vyvarovat se přetížení. (9)

Zdroje: (1,5,6,8) Názor autora, (2,3,4,7,9) www.gq-magazine.co.uk/sport/article/bouldering-workout/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat