Jak si zacvičit i v horkém letním dni

13.08.2023 | Trénink

Cvičení je nezbytnou součástí zdravého životního stylu, ale když udeří vlna veder, může to pro vaši kondiční rutinu představovat značnou výzvu. V tomto článku se budeme zabývat tomu, jak cvičit během veder, abyste zajistili, že zůstanete fit, aniž byste ohrozili své zdraví.

Vysoké teploty a vlhkost vzduchu zvyšují zdravotní rizika během fyzické aktivity. Díky správným opatřením a strategiím však můžete zůstat aktivní, udržet si své fitness cíle a zároveň se chránit. (1)

Načasujte si cvičení s rozvahou

Během vlny veder je intenzita slunečního záření nejsilnější mezi pozdním ránem a brzkým večerem. Vyhněte se cvičení v těchto hodinách, protože to zvyšuje riziko problémů spojených s horkem. Místo toho volte cvičení brzy ráno nebo pozdě večer, kdy jsou teploty nižší. Pokud je to možné, naplánujte si aktivity uvnitř budov během nejteplejší části dne. (2)

Hydratace je klíčová

Během cvičení v horkém počasí je zásadní zůstat hydratovaný. Pijte hodně vody po celý den, nejen během tréninku. Snažte se konzumovat vodu před, během a po cvičení. Vyhýbejte se kofeinovým a alkoholickým nápojům, protože mohou přispívat k dehydrataci. Sportovní nápoje naopak mohou být prospěšné při delším a intenzivním tréninku, protože dodávají elektrolyty ztracené pocením. (3)

Vhodné oblečení

Vyberte si lehké, prodyšné a vlhkost odvádějící oblečení, které pomůže vašemu tělu zůstat v pohodě. Světlé oblečení odráží sluneční světlo a může vám pomoci udržet tělo lépe v chladu než tmavé barvy. Kromě toho zvažte nošení klobouku se širokou krempou a slunečních brýlí, které vás ochrání před přímým slunečním zářením. (4)

Zvolte si cvičení v interiéru

Během extrémních veder může být bezpečnějším řešením cvičení uvnitř budov. Zvažte návštěvu klimatizované posilovny, fitness centra nebo krytého bazénu, kde budete cvičit. Mnoho tělocvičen nabízí širokou škálu fitness lekcí, kterých se můžete zúčastnit, abyste se vyhnuli venkovnímu horku. (5)

Změňte intenzitu

Cvičení s vysokou intenzitou může během vlny veder představovat pro vaše tělo další zátěž. Zvažte úpravu svého cvičebního režimu tak, aby byl méně intenzivní, a zaměřte se na aktivity, které jsou v horku lépe zvládnutelné, jako je jóga, pilates nebo chůze. Plavání je také vynikající cvičení s nízkou zátěží, které vám pomůže zůstat v pohodě a aktivní. (6)

Naslouchejte svému tělu

Dávejte pozor na signály svého těla a všímejte si všech příznaků nevolnosti z horka. Pokud pocítíte závratě, nevolnost, bolest hlavy nebo zrychlený tep, okamžitě přestaňte cvičit, najděte si chladné místo a hydratujte se. Pokud příznaky přetrvávají, vyhledejte lékařskou pomoc. (7)

Používejte chladicí pomůcky

Ke snížení tělesné teploty během tréninku používejte chladicí pomůcky. Chladicí ručníky, mlhové ventilátory nebo lahve se zmrzlou vodou mohou být skvělými pomůckami, které vám pomohou ochladit se při cvičení v horku. (8)

Spolupráce s kamarády

Cvičení s kamarádem nebo ve skupině může být během vlny veder nejen zábavnější, ale také bezpečnější. Můžete na sebe navzájem dohlížet, zda se neprojevují známky přehřátí, a v případě potřeby si poskytnout podporu. (9)

Zdroje: (1,4,5,8) Názor autora, (2,3,6,7,9) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8296944/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat