Zdravých procházek se nevzdávejte ani v horkém počasí

Odpískat procházku jen proto, že venku řádí tropy? To není nutné. Vyrazte na ni ve správný čas, napijte se každých 20 minut a nezapomínejte si na cestu přibalit i mlhu na obličej.

Je známo, že procházky mají mnoho přínosných výhod, a to od zlepšení mozkových funkcí a podpory kardiorespirační kondice až okamžitý útlum stresu a kvalitnější spánek. I z těchto důvodů se na ně snažíte chodit pravidelně? Pak jste možná z toho, když obvyklý procházkový harmonogram naruší vlna veder, poněkud frustrovaní.

O bezpečnost jde především

„Jakákoli fyzická aktivita při teplotě okolo 30 stupňů Celsia zvyšuje riziko vyčerpání z horka, ke kterému dochází, když tělo není schopno udržet správný průtok krve do všech orgánů a současně udržovat termoregulaci. Pak vnitřní teplota organismu dosahuje nezdravých a nebezpečných hodnot,“ vysvětluje americká certifikovaná fyzioložka Heather Milton (1). Jak v těchto letních podmínkách splnit denní cíl deseti tisíc kroků, aniž byste si zahrávali s kolapsem? Jde to vůbec? Ale to víte, že ano.

Chce to správné načasování i přenosnou mlhu

První a logickou radou je vycházet brzy ráno, nebo naopak pozdě večer, kdy je venku snesitelněji. Tou další je pak moudrý výběr trasy. Tak jistě, že je lepší chodit v přírodě ve stínu stromů než po rozpáleném sídlišti, kde si připadáte jako na žhavé pánvi. A proč s sebou vždy nosit mlhu na obličej, která díky své malé velikosti nezabere v tašce či kapse skoro žádné místo? Je prokázáno, že přerušované chlazení obličeje – třeba právě touto mlhou, zlepšuje v horkém klimatu odolnost těla i sportovní výkon, přičemž snižuje únavu (2). A jak moc na špacíru pít? Zeptejte se spíše, jak často.

Pitný režim podle hodinek

Že by se teď v létě mělo myslet na hydrataci, to je asi zbytečné připomínat. Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí doporučuje vypít každých 15 až 20 minut alespoň 200 mililitrů vody, což je v teplém počasí zdravotně ideální (3). A ještě jedno důležité pravidlo – něco hodně studeného si dejte ještě dřív, než na procházku vyrazíte. Poznatky odborných studií se shodují v tom, že přesně tato strategie pomáhá snížit tělesnou teplotu i v počátcích fyzické aktivity (4).

Zdroje: (1) www.wellandgood.com/hot-walking/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32437624/, (3) www.cdc.gov/niosh/mining/userfiles/works/pdfs/2017-126.pdf, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23329610/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat