Letní kondici zajistí všestranné plavání

25.07.2023 | Trénink

Plavání je víc než jen obyčejné „máchání“ rukama a nohama ve vodě. Tahle aktivita, které se v létě můžete věnovat každý den, vás dostane do formy – po všech stránkách. Začněte s ním ještě dnes!

Slunce, voda, oblázky, písek, relax na lehátku nebo na dece. Co víc si v tento čas přát? Jedině tak štíhlejší křivky a větší úlevu od stresu. Obojí (a něco navíc) vám může dopřát plavání. Jedná se o vynikající cvičení, které formuje postavu, zapojuje svaly celého těla a pomáhá je tónovat. Tedy nejen to. Tohle všechno získáte, pokud každý si každý den ve vodě aspoň na pár minut zařádíte!

Plavání podporuje kardiovaskulární zdraví

Plavání může být považováno za dobrou volbu tréninku zejména pro obézní jedince středního a staršího věku, protože zahrnuje minimální zátěžovou zátěž, která snižuje riziko zranění. Kromě toho plavání zapojuje svalstvo horní části těla a platí za skvělou kardiovaskulární aktivitu (1). Podle všeho reguluje krevní tlak a zlepšuje hladinu cholesterolu, a dokonce prý snižuje riziko předčasného úmrtí o celých 28 procent.

Nezatěžuje klouby

Plavání je považováno za cvičení s nízkým dopadem, takže méně zatěžuje klouby – ve srovnání s jinými aktivitami, jako je běh. Díky tomu je vhodné pro osoby, které hledají jemnější formu pohybové aktivity. Chcete-li maximalizovat jeho dopad na tvarování těla i zdraví srdce, je důležité udržovat konzistentní plavecký režim, postupně zvyšovat intenzitu nebo délku plavání a soustředit se i na stravu s deficitem kalorií.

Zvyšuje flexibilitu a napomáhá duševní pohodě

Jistá studie, jíž se zúčastnilo 24 žen středního věku, prokázala, že při plavání 60 minut 3x týdně (celkem po dobu 12 týdnů) u testovaných subjektů došlo ke snížení míry tělesného tuku. Navíc výsledek mezi plavci a neplavci ukázal statisticky významný rozdíl ve flexibilitě těla (2). Některé další studie zase poukázaly na pozitivní účinek plavání v souvislosti se zmírněním stresu (3). V případě, že plavání „protáhnete“ až do podzimu a začnete se otužovat, můžete počítat i s posílením imunitního systému.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4000940/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4625655/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7558513/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat