Turistika skýtá neskutečné výhody

20.07.2023 | Trénink

Pěší turistika je skvělý způsob, jak prozkoumat přírodu a zároveň si trochu zacvičit. Ať už se jedná o krátkou procházku po zpevněné cestě, nebo delší túru, pěší turistika má mnoho výhod. Jaké to jsou a jak správně na tuto aktivitu?

Pěší turistika

Pěší turistika může přispět ke zlepšení vašeho fyzického zdraví, protože vyžaduje náročnou fyzickou aktivitu. Může vám pomoci zvýšit sílu a vytrvalost a také zlepšit rovnováhu a koordinaci. Navíc může být také skvělým způsobem, jak snížit stres, protože vám umožní vnímat krásy přírody a navodit pocit klidu a pohody. (1)

Většina pěších túr nevyžaduje žádné specifické dovednosti ani vybavení, takže je dostupnou aktivitou pro všechny typy lidí. I když nejste zrovna fyzicky zdatní nebo zkušení, je k dispozici spousta tras, které vyhovují všem typům turistů. (2)

Když se vydáváte na pěší túru, je důležité se připravit. Nezapomeňte si vzít vodu, svačinu, mapu a lékárničku. Důležité je také sledovat okolí a počasí a vždy někomu dát vědět, kam jdete a kdy se pravděpodobně vrátíte. (3)

Výhody turistiky

Při pěší turistice pracují vaše srdce, plíce a oběhový systém. Vaše tepová frekvence se při pohybu zvyšuje a neustále spalujete kalorie. To vše pomáhá posilovat vaše srdce, přivádět kyslík do svalů a zlepšovat vaši vytrvalost. Jedná se o účinnou kardio aktivitu. (4)

V dnešní době může být těžké dostat se pryč od každodenního stresu a najít si čas pro sebe. Pěší turistika vám poskytne ideální záminku, abyste se vzdálili od každodenního shonu a strávili nějaký čas obklopeni přírodou. (5)

Pěší turistika je skvělým způsobem, jak se seznámit s novými lidmi a zlepšit své konverzační schopnosti. Při putování po stezkách zjistíte, že si povídáte a navazujete kontakty s podobně smýšlejícími lidmi a možná dokonce získáte nové přátele. (6)

Pobyt v přírodě vás uvede do klidného stavu mysli a umožní vám zapomenout na všechny problémy. Výzkumy prokázaly, že aktivity, jako je pěší turistika, mohou zvýšit pocit štěstí, snížit stres a dokonce posílit váš imunitní systém. Navíc je pěší turistika je skvělý způsob, jak spalovat kalorie a zrychlit metabolismus. Neustálý pohyb pomáhá posilovat svaly a udržovat tělo v kondici. (7)

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/9-benefits-of-hiking/, (2-7) www.health.clevelandclinic.org/9-benefits-of-hiking/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat