Manuál pro výběr sportovní podložky

29.07.2023 | Trénink

Výběr správné podložky na cvičení může být složité, existuje totiž hodně alternativ. Vzhledem k tomu, že jsou k dispozici různé typy podložek, může být obtížné zjistit, která je pro vás ta pravá. Jak tu správnou vybrat právě pro vás?

Výběr podložky

Při výběru podložky na cvičení je důležité zvážit, jaký typ cvičení provozujete. Pokud je váš trénink aktivnější, pak by bylo rozumné zvolit mimořádně silnou podložku, například gumovou, která poskytne lepší odpružení a oporu. Pokud je vaše cvičení méně náročné, může vám lépe vyhovovat tenčí podložka. (1)

Ujistěte se, že vybraná podložka má správnou velikost pro vaše tělo. Většina podložek má běžnou délku, ale pokud jste vyšší nebo širší než průměr, pak by bylo rozumné investovat do extra dlouhé nebo extra široké podložky. (2)

Různé typy podložek na cvičení mají různou texturu. Někteří lidé dávají přednost podložce s větší přilnavostí, zatímco jiní dávají přednost kluzčímu povrchu. Než se rozhodnete pro jednu podložku, určitě si jich několik podržte v rukou a projděte se po nich, abyste si osahali jejich texturu. (3)

Jak cvičit na podložce

Cvičení na podložce může poskytnout skvělý trénink celého těla bez nutnosti chodit do posilovny. Krása cvičení na podložce spočívá v tom, že je může provádět každý. Ať už jste začátečník nebo zkušený sportovec, určitě pro vás bude prospěšné. Může pomoci zlepšit pohyblivost, rovnováhu a koordinaci a také posílit a zpevnit svaly. (4)

Pro ty, kteří s cvičením teprve začínají, může být cvičení na podložce mnohem šetrnější než cvičení s činkami nebo kardio cvičení. Cvičení na podložce zahrnuje kondiční pohyby, jako jsou cviky na břicho, kliky a dřepy, a také protahovací cviky, jako pilates. Součástí těchto pohybů jsou cviky určené k procvičení velkých svalových skupin a rozproudění endorfinů. (5)

Pokud máte málo času nebo omezený prostor, lze je provádět prakticky kdekoli a trvá méně než 30 minut. Vzhledem k tomu, že cvičení na podložce obvykle zahrnuje cviky s váhou vlastního těla, není k němu potřeba žádné vybavení, což znamená, že je také velmi šetrné k rozpočtu a nevyžaduje nákladné členství v posilovně. (6)

Zdroje: (1-4) www.rei.com/learn/expert-advice/yoga-gear.html, (5-6) www.proworksbottles.com/blogs/the-locker-room/home-workouts-using-only-a-yoga-mat






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat