Spinning je stálým držákem mezi cvičením

31.07.2023 | Trénink

V poslední době je stále populárnějším cvičením spinning. Spinning je cvičební technika, kterou využívají lidé, kteří se chtějí cítit fit a udržovat své tělo v kondici. Využívá se při něm cyklistický stroj nebo kolo, které má sadu pedálů připojených k setrvačníku. Jak poznat, že je tento sport pro vás to pravé a jak s ním správně začít?

Co je dobré vědět o spinningu?

Cílem spinningu je simulovat jízdu na skutečném kole ve vnitřním prostředí. Stroj lze nastavit tak, aby poskytoval různé úrovně odporu, a to až do úrovní, které jsou vyšší než při jízdě na rovných cestách ve venkovním prostředí. Díky tomu mohou lidé snáze simulovat prudké svahy a náročná stoupání a zároveň pomocí pedálů zvyšovat a snižovat rychlost a výkon. (1)

Spinning může být velmi účinný při zlepšování aerobní kondice, vytrvalosti a síly nohou a rukou. Uživatelé mohou také zvyšovat rychlost, aby zvýšili svou kardiovaskulární kondici a rychleji spalovali kalorie. Lze jej také využít ke zpevnění určitých částí těla, například stehenních, lýtkových a hýžďových svalů. (2)

Tyto stroje se často používají v hodinách fitness při cvičení na hudbu. Trénink zahrnuje zahřívání, jízdu do kopce a sprinty. Během těchto vysoce intenzivních spinningových lekcí si mohou uživatelé zvyšovat nebo snižovat odpor na svých kolech, aby udrželi krok s instruktorem. (3)

Jak začít?

Hlavní nevýhodou spinningu je, že vyžaduje specifické kolo, které je poměrně drahým zařízením. V dnešní době jsou však tělocvičny mnohem populárnější a mnohé z nich poskytují lekce spinningu za rozumnou cenu.  Začít se spinningem může být náročný úkol, ale při správné přípravě se vše podaří dovést k dokonalosti. Díky pečlivému plánování a přípravě si můžete svou první hodinu spinningu zpříjemnit a užít si ji. (4)

V nabídce je mnoho typů spinningových lekcí. Některé lekce jsou určeny pro začátečníky a některé jsou intenzivnější. Navštivte několik různých lekcí a pokládejte instruktorům otázky, abyste zjistili, která lekce je nejvhodnější pro vaši úroveň kondice. (5)

Neočekávejte, že během několika prvních lekcí budete schopni vyhrát triatlon. Stanovte si realistické cíle, například zvýšení vytrvalosti a síly. Každá lekce by měla být krokem blíže k dosažení vašich cílů. Během lekce spinningu vám nesmí být příliš horko ani zima. Oblečte si pohodlné, prodyšné oblečení, které máte rádi. Vezměte si také láhev s vodou a ručník. (6)

Zdroje: (1-3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5667616/, (4-6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6722762/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat