Když není čas na trénink

25.07.2023 | Trénink

Najít si čas na cvičení může být často obtížné, zejména pokud jste zaneprázdněni prací, školou, rodinnými povinnostmi nebo jinými závazky. Nicméně cvičení je pro dobré zdraví nezbytné, proto je důležité najít způsob, jak ho pravidelně zařazovat do svého programu. Ať už jste neuvěřitelně zaneprázdněni, nebo jen nemáte k dispozici posilovnu, existuje spousta způsobů na rutinní fyzickou aktivitu , aniž byste obětovali příliš mnoho svého času. Jak na to, aby vše skvěle zapadalo?

Jak si na cvičení najít čas?

Prvním a možná nejběžnějším způsobem, jak si zacvičit, když nemáte čas, je provádět doma jednoduché cviky s vlastní vahou. To může zahrnovat cokoli od kliků a sklapovaček až po výpady vpřed a vzad. Mnohé z těchto cviků lze zvládnout během několika minut a nevyžadují žádné speciální vybavení. Ti, kteří mají přístup k závažím, je mohou přidat i pro zvýšení intenzity. (1)

Pokud se vám nelíbí myšlenka cvičení s vlastní vahou, zkuste si zaplatit lekce v místní posilovně. Mnoho z nich nabízí lekce, které jsou navrženy tak, aby byly vysoce intenzivní a účinné v krátkém časovém úseku. Kromě toho existuje spousta online fitness programů, které jsou navrženy tak, aby se vešly do vymezeného časového rámce. (2)

Dalším způsobem, je rozdělit si cvičení na malé, zvládnutelné části během dne. Například během polední pauzy můžete 10 minut chodit, během večerní cesty do práce 20 minut posilovat a před spaním se 10 minut protahovat. Takto rozdělené cvičení může dohromady tvořit plnohodnotný trénink a pomůže vašemu tělu zůstat aktivní po celý den. (3)

V neposlední řadě se snažte, aby se cvičení stalo součástí vašeho každodenního života. Zaparkujte kousek dál od svého pracoviště nebo se jděte po večeři projít. I když máte jen pár minut času, udělejte si z pohybu zvyk. Každý malý kousek se sčítá a pomáhá vašemu celkovému zdraví. (4)

Jaké cvičení si vybrat?

Pohyb si často spojujeme s tradičním kardio cvičením a posilováním nebo s dlouhými hodinami běhu či jízdy na kole. Nicméně existuje spousta jiných druhů cvičení, které lze vykonávat i s nedostatkem času. (5)

Zábavným pohybem je například cvičení ve vodě, jako je plavání, běh ve vodě a aerobní cvičení ve stylu HIIT v bazénu. Pomůže vám vybudovat sílu, vytrvalost a flexibilitu šetrnějším způsobem než cvičení na souši. Je to skvělá volba, pokud hledáte kvalitní trénink bez zátěže na klouby. (6)

Pokud jste omezeni na cvičení v místnosti nebo nemáte přístup k tradičnímu vybavení posilovny, pak je cvičení s vlastní váhou tou správnou volbou. Kliky, přítahy, dřepy, výpady a další cviky, se snadno provádějí a lze je přizpůsobit jakékoli úrovni nebo kondičnímu cíli. S přidaným odporem nebo bez něj, například s posilovací gumou nebo medicinbalem, může být cvičení s vlastní vahou účinným způsobem, jak budovat sílu, aniž byste potřebovali drahé vybavení. (7)

Zdroje:  (1-7) https://spunout.ie/health/exercise/exercise-dont-have-the-time






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat