Večerní cvičení výrazně oddaluje nástup spánku

21.07.2023 | Trénink

Vysoké venkovní teploty vás donutily chodit cvičit ráno. A dobře děláte! Co riskujete, pokud vám to v brzkých ranních hodinách či dopoledne z nějakého důvodu nevyjde?

Práce, péče o děti i domácnost komplikuje načasování pohybových aktivit, které je těžké do svého denního režimu vtěsnat. Odborníci se shodují, že neexistuje žádná ideální doba pro běh, spinning nebo třeba plavání, jež by vyhovovala naprosto všem, nicméně upozorňují, že pokud si nechcete rozhodit cirkadiánní rytmus, který se synchronizuje s vnějším prostředím, měli byste se vyhnout cvičení ve večerních hodinách.

Lhůta tři hodiny před spaním

Spánek je nejdůležitějším obdobím pro zotavení z každodenní zátěže. Pravidelná fyzická aktivita zlepšuje celkovou kvalitu spánku, ale co se týče spánkové hygieny, experti nedoporučují intenzivní cvičení tři hodiny před spaním, neboť to může mít vliv na srdeční frekvenci (1) a tím pádem i pozdější odchod do postele.

Zjednodušeně řečeno, když cvičíme, energii, která se tím vytváří, nějakou dobu trvá, než „vyprchá“. Místo počítání oveček tak budete chodit po bytě a přemýšlet, co všechno byste ještě měli udělat. Poklidit? Vyvenčit psa? Pověsit prádlo? Jé, to už je hodin!

Spánek není ztráta času

U jinak zdravých dospělých patří ke krátkodobým důsledkům narušení spánku zvýšená citlivost na stres, somatické bolesti, snížená kvalita života, emoční stres, poruchy nálady a kognitivní, paměťové a výkonnostní deficity (2). Spánek není ztráta času a pro dobré zdraví by se mu měla věnovat stejná pozornost jako výživě a cvičení.

Magické číslo

Mnoho organizací po celém světě přitom má svá vlastní doporučení týkající se délky spánku. Obecně je vhodné dodržovat rozmezí mezi sedmi až devíti hodinami noční regenerace (3), což je nezbytné pro dobré zdraví a dlouhověkost. Tato doporučení by však měla být přizpůsobena každému jedinci.

Potřeby spánku jsou určeny komplexním souborem faktorů, včetně genetické výbavy a aktuálního zdravotního stavu. A například vysoce výkonní sportovci potřebují v posteli strávit času o trochu víc. To proto, aby podali vysoký výkon a zotavili se z intenzivního fyzického tréninku.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20673290/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449130/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267703/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat