Nejen na potraviny, intolerance už existuje i na cvičení

Intoleranci lze jednoduše vysvětlit jako nesnášenlivost. Jako první a jediná vás možná napadá potravinová, ale pozor, už má konkurenci v podobě té sportovní.

Zatímco jeden může jíst naprosto cokoli, druhému určitá jídla nedělají vůbec dobře. Takový člověk má zřejmě potravinovou intolerancí, jejíž příznaky zahrnují nesnesitelné bolesti hlavy, nadýmání, průjem, permanentní únavu i kožní a respirační potíže. Odhaduje se, že nesnášenlivostí na to či ono trpí přibližně 20 procent světové populace (1). Jenže potravinová intolerance není jediná. Už jste slyšeli o té na cvičení? No vážně, už i tohle existuje!

Pouhá lenost, nebo diagnostikovaná neschopnost?

Ano, jsou dny, kdy se nám prostě nechce běhat ani jezdit na kole, zvedat činky v posilovně, provádět sedy lehy nebo zběsile poskakovat na lekci aerobiku. Tak jistě, nejsme stroje, takže občasná lenost čas od času postihne asi každého. Dá se tohle považovat za tu sportovní intoleranci, čímž bychom si tréninkový výpadek mohli krásně omluvit? Tak to bohužel. „Nesnášenlivost cvičení je neschopnost věnovat se jakékoli fyzické aktivitě, a to bez ohledu na věk i celkovou kondici jedince,“ objasňuje celou záležitost lékařka a ředitelka newyorského centra sportovní medicíny Hallie Zwibel. „Ti, kteří ji mají, si sportem nemohou vybudovat lepší výdrž ani sílu, u těchto osob může daná aktivita způsobit spíše komplikace a velké nepohodlí,“ dodává tato expertka (2).

Může za to covid!

Dle jejích slov tento neblahý stav značně ovlivňuje celou fyziologii člověka, neboť tělo takto intolerantního člověka na cvičení nereaguje zesílením. Prý k tomu dochází kvůli omezené cirkulaci krve bohaté na kyslík, což se projevuje únavou, svalovými křečemi a vlastně i bolestmi celého pohybového aparátu, které začínají hned po prvních chvílích aktivity. Zajímá vás, kde má intolerance cvičení příčinu a hlavní původ? Lékařka Hallie Zwibel vysvětluje, že může souviset s chronickou obstrukční plicní nemocí i chronickým únavovým syndromem, ovšem podle ní si nesnášenlivost cvičení lze spojit i s prodělaným covidem, ačkoli je zde mechanismus stále nejasný.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695393/, (2) www.wellandgood.com/exercise-intolerance/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat