I v práci si lze dopřát více pohybu

03.08.2023 | Trénink

Bolí vás celé tělo, přibíráte na váze a stěžujete si na únavu? Udržování aktivního životního stylu – přímo v práci – se všemi těmito problémy zatočí. A co s tím vším má společného káva?

Negativní účinky dlouhodobého sezení a sedavého způsobu života jsou známé. Dlouhé hodiny u kancelářského stolu zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění, obezity a cukrovky. Navíc přispívají k bolestem zad. I proto je důležité si v pravidelných intervalech dopřát trochu pohybu. Jak to udělat, pokud pracujete „od nevidím do nevidím“?

Den zahajte aktivně

Začněte svůj den tím, že se zapojíte do nějaké formy cvičení. Ať už se jedná o rychlou procházku do zaměstnání, jízdu na kole či jógu, věnujte15–30 minut vašeho času vámi zvolené formě pohybu. Večer už nebudete mít tolik energie, proto jsou brzké ranní hodiny lepší volbou.

Začleňte pohybové pauzy

Nastavte si budík nebo použijte aplikaci pro připomenutí, která vás každou hodinu vyzve, abyste vstali, protáhli se či prošli. Tyto krátké přestávky zlepšují krevní oběh, zmírňují ztuhlost svalů a osvěžují mysl.

Staňte se dobrovolníkem v podávání kávy

Kolegy, kterým je fyzická i duševní kondice lhostejná, nechte sedět a nabízejte se, že jim pro kávu nebo smoothie rádi a ochotně dojdete – klidně několikrát za den.

Choďte po schodech

Vyhněte se pokušení jet výtahem, kdykoli je to možné. Určitě se rozhodněte pro schody, protože představují skvělý způsob, jak zapojit svaly nohou a zvýšit tepovou frekvenci. Pokud to budete dělat pravidelně, zlepšíte kardiovaskulární kondici a posílíte spodní část těla.

Maximálně využijte přestávku na oběd

Místo toho, abyste celou polední přestávku trávili sezením u svého stolu, opět se jděte projít. Fyzická aktivita během polední přestávky pomáhá spalovat kalorie, ale také revitalizuje mysl a zvyšuje produktivitu po zbytek dne.

Při telefonování se pohybujte

Jakmile vám zazvoní telefon, berte to jako signál k akci. Během telefonování je možné se protahovat nebo chodit, záleží, co je vám milejší.

Hodně pijte

Hydratace je zásadní pro udržení hladiny energie a celkového zdraví. Na stole mějte karafu s vodou a pokaždé, když dopijete sklenici, ihned si znovu dolijte. To vás donutí doplňovat tekutiny v množství, které potřebujete.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat