Prošlapejte se k výhodám jízdy na kole

Krása cyklistiky (a jedna z největších výhod) spočívá v tom, že má tolik různých podob. Možná jste někdo, kdo vyráží do přírody na dlouhé vyjížďky nebo se rádi zpotíte na rotopedu v místní posilovně. Ať už jezdíte na kole jakýmkoli způsobem, vězte, že výhody cyklistiky platí pro všechny.

Je to skutečný všestranný prostředek, který zvyšuje kardiovaskulární zdatnost, svalovou sílu, pohyblivost kloubů, držení těla, koordinaci a sílu kostí, přičemž se zaměřuje a posiluje kotníky, paže, ramena, lýtka, stehna a hýžďové svaly.

Skvělá věc na tom je, že má nízký dopad, což znamená, že je šetrnější ke kloubům než třeba běh.

Spaluje jízda na kole břišní tuk?

Jako středně intenzivní cvičení je spojeno s obvyklými výhodami a skutečně může podpořit hubnutí. Jízda na kole 30–50 km třikrát týdně může pomoci zbavit se tvrdohlavého břišního tuku.

Doporučených 150 minut středně intenzivní fyzické aktivity každý týden lze rozdělit na 30–45 minut jízdy na kole denně, abyste získali spoustu zdravotních odměn. Dokonce i 15–20 minut denně může prospívat zdraví srdce.

Jaké jsou výhody cyklistiky, kvůli kterým si budete chtít hned vyskočit na sedlo?

Forma kardia s nízkým dopadem

Cyklistika jako cvičení s nízkým dopadem je mnohem šetrnější na klouby a váš kosterní systém než většina kardio tréninků, jako je běh a HIIT tréninky. A nemusíte se nutně dostat ven; i indoor cycling by mohl zlepšit vaši aerobní kapacitu, tedy schopnost vašeho kardiovaskulárního systému poskytovat vašim pracujícím svalům kyslík, který pak využívá pro energii. 

Skvělý způsob, jak si prohlédnout památky

Velkou výhodou cyklistiky je, že vám dává obrovský pocit svobody a je skvělým způsobem, jak vidět město nebo venkov a pokrýt větší plochu, než můžete pěšky.

Posiluje náladu a zmírňuje stres

Je prokázáno, že jízda na kole zmírňuje stres a úzkost tím, že zklidňuje vnější myšlenky a nutí vás soustředit se na rychlost nebo sklon, se kterými pracujete. Pozitivní duševní pocity, které pocházejí z cyklistiky, jsou z velké části způsobeny uvolňováním endorfinů ve vašem těle, které působí proti produkci kortizolu (stresového hormonu). 

Napomáhá při hubnutí

Existuje spousta faktorů, které je třeba zvážit, pokud chcete zhubnout: jako například vaše výživa, spánkové návyky a úroveň stresu. Jízda na kole může také pomoci tím, že sníží tělesný tuk a zvýší svalovou hmotu, což podporuje zdravé řízení hmotnosti, protože čím více svalové hmoty máte, tím více kalorií spálíte v klidu. 

Vyhovuje všem

Jak praví prastaré přísloví, je to „jako jízda na kole“. Pokud jste už na kole jezdili, budete to moci dělat znovu – velkou výhodou cyklistiky je, že oslovuje začátečníky i pokročilé cvičence. Jakmile se vrátíte do sedla, můžete si cyklistický trénink přizpůsobit tak, aby vyhovoval vaší kondici; od nízké intenzity, pokud si teprve zvykáte, nebo zkuste intervaly ve sprintu nebo sklonu, pokud jste připraveni na výzvu.

Dobrá pro životní prostředí

Jednou z výhod cyklistiky, kterou nelze nezmínit, je její šetrnost k životnímu prostředí. Pokud vyměníte auto za kolo alespoň jednou týdně, snížíte svoji uhlíkovou stopu. Každý může přispět. 

Šetří čas a peníze

Pokud jste se v článku dostali až sem, mělo by být celkem jasné, že zdravotních přínosů cyklistiky je spousta, ale cestování na kole má zejména praktické klady. Za prvé, jízda na kole jako způsob dopravy vám ušetří peníze za MHD/benzin. A co víc, strávíte méně času sezením v zácpě nebo frontami na parkovištích, autobusových zastávkách nebo nádražích. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8516176/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat