Sex je dobrý trénink se spoustou výhod

23.06.2023 | Trénink

Pokud jde o udržování zdravého životního stylu, o fyzickém cvičení se nedá vyjednávat – bez diskuse. Aktivní pohyb má na tělo blahodárný vliv, přičemž jistá příjemná věc (sex) se v tomto ohledu dost přehlíží. A přitom by se milování mělo doporučovat snad i na recept! Z jakých důvodů?

V dubnu letošního roku se Švédsko coby první národ pokusilo sex uznat jako sport (1). Návrh sice neprošel, ale má své opodstatnění. Proč je vlastně milování dobrým cvičením a jaké výhody může nabídnout i vám?

Sex zvyšuje srdeční frekvenci

Srdeční frekvence se během sexuální aktivity prokazatelně zvyšuje, stejně jako při jiných formách kardiovaskulárního nebo aerobního cvičení. Díky tomu zesilují srdeční svaly, což celkově pomáhá podporovat kardiovaskulární zdraví jako takové. Navíc zvýšený průtok krve zlepšuje zásobování různých částí těla kyslíkem a posiluje imunitní systém.

Sex spaluje kalorie

Sex může být aktivita spalující kalorie. Jejich přesný počet se však liší v závislosti na faktorech, jako je doba trvání, intenzita a tělesná hmotnost. Malá studie publikovaná v odborném časopise PLOS One (2), které se zúčastnilo 21 zdravých párů, ukázala, že během 24minutových sexuálních setkání (včetně předehry) muži spálili v průměru 101 kalorií (4,2 kalorie za minutu) a ženy 69 kalorií (3,1 kalorie za minutu).

Sex zapojuje svaly, o kterých ani nevíte, že je máte

Sex zahrnuje zapojení různých svalů po celém těle. V závislosti na konkrétních pozicích a pohybech se dá cvičit jádro (core), ovšem nezahálí ani nohy, hýžďové svaly, a dokonce i svaly horní části těla. Zpevnění postavy v ložnici, kuchyni nebo třeba ve stanu? A proč ne?

Sex ulevuje od stresu a zlepšuje náladu

Není pochyb o tom, že sex uvolňuje endorfiny, přirozené hormony „dobrých pocitů“. Ty okamžitě zlepšují náladu. Udává se, že ranní sex je z tohoto důvodu nejefektivnější a nejúčinnější. Uvolní a navodí psychickou pohodu – na celý dlouhý den.

Sex zlepšuje flexibilitu a rovnováhu

Některé sexuální polohy často vyžadují flexibilitu a široký rozsah pohybu. Zapojení do různých sexuálních pozic tak může podporovat flexibilitu a stabilitu a postupně budovat fyzickou kondici. Ale pouze v misionáři to nepůjde. Experimentujte a bavte se! Čím náročnější sexuální polohy jsou, tím víc svému tělu dáváte „zabrat“.

Zdroje: (1) www.reuters.com/article/factcheck-sweden-sex-idUSL1N3801OF, (2) journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0079342






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat