Nejnovějším fitness výstřelkem je měkká turistika

Že je túra synonymem pro extrémně dlouhý pochod, puchýře na nohou, litry prolitého potu i nošení těžkého batohu na zádech? Ale kdeže! Teď je v kurzu měkká turistika, která je úplně jiné a klidnější kafe!

Zřejmě není turistika jako turistika. Velkou pozornost, a to zejména na sociálních sítích, teď strhává ta měkká, která sbírá „lajky“ a počty sledujících ostošest. Tento wellness trend podporuje přístupnou a příležitostnou fyzickou aktivitu s důrazem na všímavost. Nejste z toho kdovíjak moudří? Ihned vysvětlíme!

Ach, ta louka tolik voní!

Celá pointa, smysl, cíl i záměr spočívají v tom, aby i méně zdatní turisté rozhýbali své tělo. A vlastně nejen to. Jde také o užívání si čichových a vizuálních vjemů, kterými je cesta lemována. Ukázkový měkký turista nikam nespěchá ani se ničím nestresuje. Prostě si vyrazí na procházku, kde si sem tam přivoní ke květině, pohladí kůru stromů nebo svlaží své nohy v potoce. A všechny tyhle přírodní krásy, vůně, barvy, zvuky i panoramata si vychutnává plnými doušky. Že takhle moc daleko nedojdete? Proč byste vlastně měli, o vzdálenost tu totiž nijak zvlášť nejde.

Stačí málo 

Jakákoli forma pravidelného pohybu působí na tělo i mysl jako učiněný balzám, který funguje takřka okamžitě. Pokud jde o tu zmíněnou chůzi, není vůbec nutné lámat kilometrové rekordy. Ostatně, pouhých 11 minut chůze denně výrazně snižuje riziko mrtvice i rakoviny, přičemž zlepšuje krevní oběh (1). I z tohoto důvodu může jmenovaná měkká pěší turistika upevnit fyzické zdraví, zharmonizovat mentální pohodu a dokonce se prý dá takto zapracovat i na sebevědomí.

Příroda je mocná čarodějka

Bez ohledu na tempo a zdolanou vzdálenost rostoucí počet výzkumů naznačuje, že pobyt v přírodě tlumí stres i záněty, urychluje hojení a díky vlivu vitaminu D, jehož produkci napomáhají sluneční paprsky, také posiluje imunitu a příznivě ovlivňuje stav kostí (2). Tak si tyto benefity náležitě užijte. A to hlavně tím, že budete okolním sceneriím věnovat větší pozornost. To je to, oč tu běží!

Zdroje: (1) www.cam.ac.uk/research/news/daily-11-minute-brisk-walk-enough-to-reduce-risk-of-early-death#:~:text=In a study published today,and a number of cancers, (2) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-d/#:~:text=It is a fat-soluble,control infections and reduce inflammation.






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat