Tréninkový deník je důležitým parťákem při hubnutí

13.06.2023 | Trénink

Tréninkové deníky jsou skvělým způsobem, jak sledovat svůj pokrok a zůstat na vrcholu své fitness rutiny. Jsou důležitým nástrojem pro každého, kdo chce zůstat motivovaný a dosáhnout svých fitness cílů. Proč si vést tréninkový deník a co do něho zapisovat?

Proč si vést tréninkový deník

Tréninkový deník lze vést jako poznámkový blok, online deník, nebo dokonce aplikace. Může zahrnovat vaše cíle, cvičební plány, výživu a jakékoli další poznámky, které byste chtěli zahrnout. Když začínáte, je důležité stanovit si realistické cíle a vzít v úvahu vaši aktuální kondici. To vám pomůže vytvořit plán, který je přizpůsoben vašim vlastním individuálním potřebám. 

Zapisování cílů a sledování vašeho pokroku je skvělý způsob, jak se motivovat. Abyste ze svého tréninkového deníku vytěžili maximum, je důležité, abyste naplánované věci skutečně dodržovali. Nezapomeňte si zapsat své tréninky, to, co jste jedli a jak jste se cítili. To vám pomůže udržet si pořádek a sledovat svůj pokrok. 

Měli byste také sledovat všechny další aktivity, které děláte mimo svou běžnou rutinu, jako je běh, jízda na kole nebo plavání. To vám pomůže posoudit, jak dobře vám vaše ostatní aktivity pomáhají dosahovat svých cílů. Nakonec nezapomeňte svůj pokrok v průběhu času zkontrolovat. Kontrola poznámek a dat vám může pomoci pochopit, jak vaše tělo reaguje na váš trénink. 

Jak si naplánovat trénink

Plánování tréninku není jednoduchý úkol, ale s trochou snahy to lze zvládnout. Tréninkové plány obvykle zahrnují rozdělení jednotlivých partií do konkrétních dnů v týdnu. Například běžný čtyřdenní plán má dva dny pro horní část těla, dva dny pro spodní část těla a jeden den, kdy se cvičí celé tělo. Tento typ plánu je skvělý způsob, jak maximalizovat energii a předejít zranění. Umožňuje také efektivnější využití času v posilovně tím, že se zaměříte na některé konkrétní svaly, místo abyste pokaždé cvičili celé tělo. 

Dny kdy cvičíte horní část těla, obvykle zahrnují cvičení zaměřená na ramena, paže, hrudník a zádové svaly. Můžete provádět tlakové cviky, jako je bench press a tlaky na ramena. V těchto dnech lze také provádět tahová cvičení, jako je mrtvý tah. Dny kdy cvičíte dolní část těla, zahrnují cvičení, jako jsou dřepy a výpady. Dále skoková cvičení, jako jsou skoky na bednu nebo burpees, pomáhají budovat výbušnou sílu. Kromě zaměření na konkrétní části těla mohou být rozdělené tréninkové plány použity také k zaměření na konkrétní cíle. Někteří sportovci se například mohou soustředit na zvýšení síly v jeden den a zvýšení vytrvalosti v jiný. 

Zdroje: wwwtheathleteblog.com/training-diary - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat