Výběr té správné sportovní obuvi

12.06.2023 | Trénink

Pokud to s posilováním myslíte vážně, víte, že správné vybavení je nezbytné. Jednou z nejdůležitějších součástí vybavení, které budete potřebovat, je dobrý pár bot do posilovny. Výběr správného páru bot může mít na váš trénink obrovský vliv, a to jak z hlediska výkonu, tak i pohodlí. Jak vybrat ty správné boty a jaké parametry sledovat?

Jak boty vybrat

Různé typy bot jsou nejvhodnější pro různé aktivity. Například běžecká obuv je navržena tak, aby poskytovala odpružení a podporu při běhu. Naproti tomu krosová obuv je nejlepší pro aktivity, které zahrnují hodně bočních pohybů, jako je basketbal nebo tenis. Pokud si nejste jisti, jaký typ obuvi potřebujete, poraďte se s odborníkem na fitness nebo se zaměstnancem sportovního obchodu, který vám doporučí nejlepší obuv pro váš typ tréninku. 

Nekupujte si první pár bot, který uvidíte. Věnujte čas nakupování a vyzkoušejte si různé značky a modely. Porovnejte vlastnosti bot a přečtěte si uživatelské recenze, abyste zjistili, co o nich říkají ostatní lidé. Nejdříve si boty vyzkoušejte. Projděte se a proběhněte se po obchodě, abyste zjistili, jak boty sedí a jak se pohybují. Ujistěte se, že dobře sedí, ale nejsou příliš těsné, a že poskytují dostatečné odpružení a oporu. 

Při nákupu bot do posilovny je snadné nechat se unést, ale je důležité držet se svého rozpočtu. Nemusíte utratit celé jmění, abyste si pořídili dobré boty, jen se ujistěte, že si pořizujete kvalitní pár, který vám dlouho vydrží. 

Jaké boty vybrat pro různé sporty

Pokud jde o běh, správná obuv nám může pomoci zůstat hbití a snížit riziko zranění. Boty by měly být lehké a pružné, s mezipodešví, která poskytuje odpružení. Měly by mít také dobrou podporu klenby, aby se zabránilo únavě nohou. Pro basketbal a další sporty na hřišti by boty měly mít dobrou trakci a odpružení, které tlumí nárazy. Pro kurtové sporty je důležitá také obuv s vysokou špičkou, která poskytuje dodatečnou oporu kotníku.

Pro sporty, které vyžadují hbitost, jako je tenis nebo fotbal, je nezbytná obuv s dobrou přilnavostí. Boty by také měly být lehké a pružné, s podrážkou, která dobře tlumí nárazy. A konečně, pokud jde o fitness aktivity, jako je aerobik, cross-training nebo posilování, měla by být obuv pohodlná a podpůrná. Hledejte boty s dobrými tlumicími a stabilizačními vlastnostmi a také prodyšným svrškem, který pomáhá udržet nohy v suchu.

Zdroje: www.marathonhandbook.com/how-to-choose-running-shoes - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat