Běhání venku vs. v posilovně

12.06.2023 | Trénink

Běhání je jednou z nejoblíbenějších forem cvičení a může mít řadu přínosů pro vaše zdraví. Ať už jste začátečník nebo zkušený běžec, běhání vám pomůže udržet se v kondici, dělat něco pro své zdraví, nebo dokonce zhubnout. Co je ale lepší, běhání venku v přírodě, nebo v posilovně na pásu?

Výhody běhání venku

Za prvé, běhání venku vám může pomoci udržet si motivaci. Krajina a atmosféra venku jsou inspirativní, což vám pomůže soustředit se na své cíle a ještě více se snažit. Za druhé, venkovní běhání pomáhá budovat svalovou hmotu. Při běhu se vaše tělo snaží udržet rovnováhu a vy můžete lépe zapojit všechny svaly. Budete také moci využívat přirozené překážky, jako jsou kopce a nerovný terén, které jsou pro vaše svaly výzvou a posilují je. (1)

Za třetí, běhání venku vás může také psychicky povzbudit. Čerstvý vzduch a sluneční svit vám pomohou zlepšit náladu a snížit hladinu stresu. Navíc se lépe spojíte s přírodou. Můžete lépe vnímat výhled, zvuky a vůně. (2)

Výhody běhání v posilovně

Běh na běžeckém pásu je skvělý způsob, jak si v pohodlí interiéru dobře procvičit kardiovaskulární systém. Je to velmi účinná forma cvičení pro ty, kteří potřebují běhat za každého počasí nebo prostě raději běhají v místnosti. (3)

Nicméně při běhání na běžeckém pásu je důležité najít správný typ stroje, který bude vyhovovat vašim potřebám. Některé pásy mají přednastavené programy, které uživatelům umožňují přizpůsobit si trénink podle intenzity, vzdálenosti a času. Jiné stroje mají více základních funkcí a umožňují uživatelům si jednoduše nastavit rychlost a sklon. (4)

Při běhu na běžeckém pásu je také nutné věnovat pozornost své technice. Pás by měl být nastaven do správné výšky, aby vaše nohy mohly správně dosedat k povrchu a váš krok byl přirozený. Měli byste také udržovat horní část těla uvolněnou a vyvarovat se jakýchkoli trhavých pohybů. (5)

Při běhu na běžeckém pásu je důležité udržovat stálé tempo. To vám pomůže vyhnout se přetěžování svalů a zajistí, že z tréninku vytěžíte maximum. Navíc nesmíte zapomínat na dostatečný pitný režim v průběhu tréninku, před ním i po něm. Vaše tělo vám za to poděkuje. Ve výsledku záleží hodně na osobních preferencích a vašich možnostech. Nezáleží tolik na tom, jestli si vyberete běh na pásu nebo v přírodě. (6)

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9338755/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat