Nejlepším partnerem pro tvarování postavy je pes

18.05.2023 | Trénink

Nemáte disciplínu, čas a ani chuť se hýbat, přesto se trápíte nad velikostí svých kalhot. A proč se se svým splínem neobrátíte na čtyřnohého parťáka? Psí společníci jsou zodpovědní trenéři, kteří vás v cestě za vysněnou postavou maximálně podpoří!

Psi? Vynikající partneři, pokud jde o cíle v oblasti hubnutí a fitness. Jakmile váš chlupáč slyší slovo „procházka“, čeká u dveří, možná s vodítkem v tlamě, připravený k pohybu. Není žádným tajemstvím, že psi lidem nabízejí motivaci a inspiraci, vybízejí je k tomu, aby byli aktivnější – rozhodně ne náhodou.

Většina psů vyžaduje každodenní procházky, takže uvědomělí majitelé musí vyrazit ven i v těch nejdeštivějších dnech, což navyšuje denní krokový limit. Pokud tedy psa ještě nemáte, adoptujte ho! Uděláte dobrý skutek, a ještě si vytvarujete sexy křivky. Zde je kompletní seznam toho, co všechno ve dvojici dokážete!

Větší zodpovědnost

Malá studie zahrnující 60 majitelů psů, která byla publikována v časopise Frontiers in Veterinary Medicine (1), potvrzuje, že psi mohou skutečně pomoci lidem zhubnout (a naopak). Výzkumníci dospěli k závěru, že pokud jde o člověka, průměrné procento úbytku hmotnosti je 5,3 libry (2,4 kilogramu) v průběhu osmi týdnů.

Podpora necvičebních aktivit

Termogeneze necvičené aktivity (NEAT) je energie vynaložená na vše, co děláme, kromě spánku, jídla nebo sportovního cvičení. Sahá od energie vynaložené chůzí do práce, psaní na stroji, provádění prací na dvoře, provádění zemědělských úkolů či vrtění (2). Dokonce i triviální fyzické aktivity, jako třeba házení míčku psovi či přetahování se o provaz, podstatně zvyšují rychlost metabolismu a spalování kalorií.

Nutnost chůze

Majitelé psů mají oproti „nepejskařům“ čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že splní pokyny pro fyzickou aktivitu, které vyžadují alespoň 150 minut mírného cvičení každý týden. Většina chovatelů chlupáčů stráví každý týden procházkami asi 300 minut, což je jedině dobře. Chůze je to nejjednodušší, co člověk může pro hubnutí a dobré celkové zdraví udělat.

Pokud jde o chůzi za účelem hubnutí, měli byste se snažit zvládnout alespoň 30 minut chůze každý den. Takových 1000 kroků představuje úbytek 44 kalorií, u 5 000 kroků už je to kalorií 222. Ostatně, chůze je aerobní aktivita, nicméně vyžaduje zónu vyšší tepové frekvence (70 až 75 procent z maxima) (3). To společně se svým psem hravě zvládnete!

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2021.653920/full, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12468415/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8938141/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat