Aby první návštěva posilovny nebyla poslední

29.05.2023 | Trénink

Pokud jste v posilovně začátečník, může to být pro vás poměrně traumatizující zážitek. Možná neznáte etiketu v posilovně, nevíte, kde je jaké vybavení a jak ho používat. Nicméně každý byl jednou začátečník. Jak se chovat při první návštěvě posilovny a co naopak nedělat?

Jak na to

Než se vydáte do posilovny, je důležité udělat si průzkum. Zjistěte si informace o typech vybavení a strojů, které jsou k dispozici ve vaší posilovně, a o tom, k čemu slouží. To vám pomůže cítit se pohodlněji, až poprvé vstoupíte do posilovny. Je také dobré si ujasnit, jaký druh cvičení chcete provádět. Chcete se zaměřit na silový trénink, nebo na kardio? Pokud to budete vědět, pomůže vám to při plánování rutiny. (1)

Cvičení začněte protažením. Pomůže vám to zahřát svaly a předejít zranění. Pak začněte se základními cviky, klidně i s vlastní vahou. To vám pomůže vybudovat si sílu a vytrvalost. Jakmile se vám bude cvičení dařit, můžete přidat složitější cviky a vzít do ruky závaží. Pokud si nevíte rady, nebojte se požádat o pomoc trenéra nebo zkušenějšího cvičence. (2)

Přičemž je důležité nezapomínat na přestávky během cvičení. Pomůže vám to udržet si koncentraci a předejít zranění. Nezapomeňte se po tréninku hydratovat dostatečným množstvím vody a doplnit energii zdravou svačinou. (3)

Co nedělat

V první řadě se nesnažte toho dělat příliš mnoho příliš brzy. Je snadné nechat se unést nadšením z nástupu do posilovny a chtít dělat všechno najednou. Důležité je však nepospíchat a naslouchat svému tělu. Začněte s lehčími váhami a dělejte méně opakování. Jak se bude zvyšovat vaše síla a vytrvalost, můžete postupně zvyšovat intenzitu tréninku. Je potřeba vědět, že bez kvalitního plánu se neobejdete. Chodit do posilovny a cvičit to, co vás napadne, neposkytne vašim svalům dostatečný odpočinek a nebudete vidět dostatečné výsledky. (4)

Nevynechávejte zahřátí a zchládnutí po tréninku. Před zahájením jakéhokoli tréninku je důležité zahřát svaly. To může zahrnovat lehký běh, poskoky nebo dynamické protahování. Na konci tréninku nezapomeňte na vydýchání a protažení. To pomůže snížit bolestivost při regeneraci a předejít případným zraněním.(5)

Rozhodně není dobré srovnávat se s ostatními. Každý je jiný a má jiné cíle. Soustřeďte se na vlastní pokroky a nezabývejte se tím, co dělají ostatní. Když se budete dívat na lidi, kteří cvičí mnohem déle a jsou pokročilejší, bude vás to maximálně frustrovat a nic dobrého to nepřinese. (6)

Zdroje: (1) /www.everyoneactive.com/content-hub/gym/top-tips-first-time-gym/, (2) www.everyoneactive.com/content-hub/gym/top-tips-first-time-gym/, (3) www.marathonhandbook.com/first-time-going-to-the-gym/, (4) www.marathonhandbook.com/first-time-going-to-the-gym/, (5) Názor autora, (6) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat