Plavání je plnohodnotná aktivita podporující hubnutí

25.05.2023 | Trénink

Plávání je nejen zábavná aktivita do horkých letních dní. Naopak je to plnohodnotná sportovní aktivita, která vás dokáže dostat do formy, a pokud si to přejete, dokonce podpořit hubnutí. Proč se na tento sport zaměřit?

Plavání a hubnutí

Možná vás to překvapí, ale plavání je skvělá aktivita při hubnutí.  Při aktivním plavání se totiž dá spálit v závislosti na intenzitě cvičení klidně i 300-600 kalorií za hodinu. Nesmírnou výhodou této aktivity je, že méně zatěžuje vaše klouby než jiné formy cvičení. Proto je ideální pro osoby s nadváhou, bolestmi kloubů nebo osoby, které nejsou zatím tolik v kondici. Při plavání se zvyšuje tepová frekvence, což pomáhá pálit kalorie a docílit kalorického deficitu. (1)

Při plavání pracuje více svalových skupin najednou, což znamená, že zapojíte ruce, nohy, záda a břišní svaly. Odpor vody také pomáhá budovat svaly, díky čemuž můžete spalovat více kalorií i v klidu a tvarovat krásnou pevnou postavu. Navíc může pomoci snížit i krevní tlak a hladinu cholesterolu, čímž se snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění nebo mrtvice. (2)

Kromě fyzických výhod může být plavání také skvělým způsobem, jak posílit vaše duševní zdraví. Pomáhá totiž snižovat hladinu stresu a může dokonce pomoci zlepšit vaši náladu, protože děláte něco pro sebe a své zdraví. (3)

Jak začít

Začít s plavání nemusí být vůbec těžké, zvláště pokud to umíte už z dětství. Pokud byste si ale nebyli jisti, jestli vám to půjde, nebo jste ještě nikdy neplavali, požádejte raději někoho o pomoc, abyste předešli zraněním a zůstali v bezpečí. (4)

Nejdříve je potřeba trochu investovat do vybavení.  V první řadě do dobrých plavek, plavecké čepice a plaveckých brýlí. Skvělým pomocníkem při pohybu ve vodě mohou být také plavecké ploutve, ty jsou ale spíše doplňkem, který není vůbec nutný. Plavání může zpočátku nahánět trochu strach, proto začněte pomalu. Začněte tím, že se ve vodě pohodlně uvelebíte a naučíte se ovládat dýchání. Nějaký čas věnujte nácviku vznášení a kopání. (4)

Jakmile se budete ve vodě cítit pohodlně, je čas začít se učit základní plavecké styly. Čtyři nejběžnější jsou volný styl, záda, prsa a motýlek. Cvičte jednotlivé styly postupně, dokud se v nich nebudete cítit pohodlně a najděte si ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. Asi nejčastěji lidé plavou prsa, protože nejsou náročná na provedení. Začněte plaváním koleček na mělčině a postupně se propracovávejte k hlubšímu konci bazénu. (4)

Pokud neradi sportujete sami, zvažte zapojení do plaveckého týmu.  Je to skvělý způsob, jak posunout své plavání na další úroveň. Budete mít přístup ke zkušeným trenérům a plavcům, kteří vám pomohou zlepšit techniku a vytrvalost. (4)

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19361146/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19361146/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19361146/, (4) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat