Zábavným skákáním na trampolíně prospějete tělu od hlavy až k patě

20.05.2023 | Trénink

Skákání na trampolíně bere spousta lidí jako zábavu pro děti, která pro dospělé není. Opak je ale pravdou. Jedná se totiž o zábavnou aktivitu, která navíc pomáhá při hubnutí a udržení dobré tělesné kondice. Jaké další výhody má tato aktivita a jak ji správně dělat?

Proč skákat na trampolíně

Skákání na trampolíně je aktivita, která může být zábavným a vzrušujícím způsobem, jak se hýbat a pomoci vašemu tělu zůstat zdravé. Jedná se o skvělý způsob, jak snížit stres, zlepšit koordinaci a rovnováhu a zvýšit kardiovaskulární kondici. Může být také příjemnou aktivitou pro lidi všech věkových kategorií a lze ji provozovat doma nebo v tělocvičně, třeba v kolektivu dalších sportovců. (1)

Tento typ cvičení může pomoci zlepšit vaše kardiovaskulární zdraví, posílit svaly a zvýšit metabolismus. Lze jej také využít jako pomoc při hubnutí a zpevňování svalů. Skákání může také pomoci zlepšit vaši koordinaci a rovnováhu, protože se při něm využívají nejen břišní svaly, které se na správné rovnováze podílejí. Celkově to může pomoci zlepšit držení těla a snížit riziko potenciálního pádu. (2)

Kromě přínosů pro fyzické zdraví může být skákání na trampolíně také skvělým způsobem, jak snížit stres a podpořit duševní pohodu. Opakovaný pohyb může přispět k uvolňování endorfinů, které mají na starosti navození dobré nálady. V neposlední řadě je skákání prostě zábava pro celou rodinu, která vás jen tak neomrzí. (3)

Jak na skákání na trampolíně

Skákání na trampolíně je skvělý způsob, jak se pobavit a zůstat aktivní.  Pokud chcete začít se skákáním, nemusíte hned dělat salta vzad. Efektivně se dá cvičit, i když prostě skáčete uprostřed trampolíny. Nejlepší je se odvázat se a dobře se bavit. Nicméně je potřeba dbát i na bezpečností pravidla, abyste si při skákání neublížili. (4)

Než na trampolínu skočíte, zkontrolujte její rám a všechny spoje a ujistěte se, že jsou v dobrém stavu. Pozor je potřeba dávat i na pružiny a podložku, které by neměly být příliš opotřebované nebo poškozené. Jakmile je vše zkontrolované a v pořádku, můžete se připravit na skákání. (4)

Nezapomeňte věnovat několik minut protažení a zahřátí svalů, i když je skákání na trampolíně zábavné, pořád se jedná o sportovní aktivitu, která vyžaduje řádnou přípravu. Předejdete tak zraněním a zajistíte si bezpečnou a příjemnou zábavu. (4)

Poté je už možné začít skákat. Naslouchejte při tom svému tělu a snažte si uvědomovat své limity. Ze začátku se nepokoušejte o žádné skoky nebo salta, při kterých se necítíte dobře. Je důležité zůstat na úrovni svých dovedností a postupovat pomalu. Po skončení aktivity se nezapomeňte na chvíli zchladit. Protáhněte si svaly a několikrát se zhluboka nadechněte, aby se vaše tělo řádně zchladilo. (4)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8106267/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8106267/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28249384/, (4) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat