Cvičit je možné i při obyčejném sezení

15.05.2023 | Trénink

Zní to sice neskutečně, ale cvičit lze i při sezení, třeba na gauči. Přičemž toto cvičení může být velmi účinné a zábavné. Takže když se zrovna cítíte, že se vám do pohybu nechce, můžete vyzkoušet třeba cvičení vsedě. Jak toto cvičení vypadá a jaké jsou jeho výhody?

Jak vypadá cvičení vsedě

Cvičení vsedě může být skvělým způsobem, jak zůstat aktivní a fit, i když nemáte čas jít do posilovny. Stačí několik jednoduchých pohybů, abyste si zvedli tepovou frekvenci, zvýšili flexibilitu a zpevnili svaly, a to vše z pohodlí židle, gauče nebo dokonce postele. (1)

Nejprve začněte základním protažením. Protáhněte si ruce, nohy i krk. Natáhněte ruce do stran a pokrčte ramena dopředu a dozadu. Můžete také kroutit trupem ze strany na stranu, nebo se dokonce postavit a protáhnout nohy. Jakmile se protáhnete, můžete začít provádět některé posilovací cviky. Zkuste si zacvičit zvedání nohou vsedě, nebo dokonce několik sérií sklapovaček vsedě. Také je možné udělat několik bicepsových zdvihů s činkami nebo posilovacími gumami. (2)

Kardio cvičení vsedě

Pokud si chcete zvýšit tepovou frekvenci, můžete provádět kardio cvičení vsedě. Zkuste si zacvičit několik pohybů zaměřených na celé tělo nebo několik střídavých zdvihů kolen. Možnou alternativou jsou také poskoky nebo dřepy vsedě. (3)

Nakonec se můžete zaměřit na některá balanční cvičení. Zkuste sedět na cvičebním míči nebo vydržet 30 až 60 sekund v pozici prkna. Můžete se také natáhnout ke stropu a pak několik sekund držet ruce v bok. Pokud si stále nevíte rady, jak by cvičení vsedě mělo vypadat, inspirujte se na internetu, kde se nachází velká spousta zábavných cvičebních programů. (4)

Výhody cvičení vsedě

Cvičení vsedě je skvělý způsob, jak si udržet kondici, aniž byste museli vynaložit velké úsilí nebo opustit svoje místo k sezení. Může pomoci zlepšit krevní oběh, snížit stres a posílit břišní svaly, paže a nohy. Navíc ho můžete provádět v pohodlí domova nebo kanceláře, takže je ve výsledku velmi pohodlné. (5)

Zvláště výhodné může být pro osoby, které například trpí obezitou a nemohou plnohodnotně cvičit ve stoje, aniž by jim to přinášelo nepříjemnosti. Zároveň z tohoto cvičení mohou profitovat i starší lidé, kteří nemohou cvičit ve stoje. Pohyb prospívá každému, jen je potřeba najít ten správný postup a zaujmout adekvátní přístup. (6)

Cvičení vsedě je skvělá alternativa, jak do nabytého dne vtěsnat trochu cvičení, když nemáte mnoho času nebo energie. Takže až budete příště sedět u stolu, věnujte pár chvil tomu, abyste vstali a rozhýbali se. Vaše tělo vám za to určitě poděkuje. (7)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7920319/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7920319/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8026892/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8026892/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8026892/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3782120/, (7) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat