Pravidelná chůze přináší báječné benefity zcela zdarma

13.05.2023 | Trénink

Chůze je pro člověka přirozený pohyb, který běžně vykonává každý den. Málokoho už ale napadne, že při správném provedení se jedná o regulérní cvičení, které má spoustu předností. Jaké to jsou, a lze pouhou chůzí dokonce zhubnout?

Chůze a hubnutí

Chůze je skvělá forma cvičení, která vám může pomoci dosáhnout vašich cílů v oblasti hubnutí. Je to nenáročná a levná aktivita, kterou můžete provozovat téměř kdekoli. Chůze je tzv. low impact forma cvičení, což znamená, že je nenáročná na vaše klouby a kosti. Díky tomu je skvělou volbou pro lidi všech věkových kategorií a úrovní fyzické kondice. (1)

Pokud jde o hubnutí, chůze je skvělým způsobem spalování kalorií. V závislosti na rychlosti můžete spálit 100 až 400 kalorií za hodinu, což se při hubnutí rozhodně počítá. Chůze vám také pomůže budovat svalovou hmotu, zejména na dolních končetinách. (2)

Chcete-li z chůze vytěžit co nejvíce, měli byste se snažit chodit alespoň 30 minut denně, pět dní v týdnu. Pokud vám to časově vyhovuje, můžete si chůzi rozdělit na kratší úseky během dne. Měli byste také dbát na to, abyste nosili pohodlnou obuv a oblečení a abyste dodržovali pitný režim. (3)

Vliv na zdraví

Pravidelná chůze může přispět ke zlepšení vašeho celkového fyzického a duševního zdraví. Zejména zlepšuje kardiovaskulární zdraví. Chůze je skvělý způsob, jak zvýšit srdeční frekvenci, což pomáhá zlepšit krevní oběh a rozproudit krev. Při tom se posiluje srdce a snižuje se riziko srdečních onemocnění. Chůze navíc pomáhá snižovat krevní tlak, snižuje riziko mrtvice a zlepšuje hladinu cholesterolu. (4)

Procházka v parku nebo v přírodě může být skvělým způsobem, jak se odpoutat od každodenního shonu.  Dokonce vám může pomoci uvolnit se a vyčistit si mysl. Projevuje se to snižováním hladiny kortizolu, stresového hormonu, a zvyšováním hladiny endorfinů, hormonů, které vám přinášejí dobrý pocit a pomáhají vám se uvolnit. (5)

I přes všechny výhody bývá chůze stále opomíjená, jako efektivní cvičení. Je to ale velká škoda. Pokud tedy máte alespoň trochu času, vyrazte na výlet do přírody nebo třeba vyzkoušejte domácí cvičení zaměřené na chůzi. Brzy jistě uvidíte výsledky. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8938141/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8938141/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8938141/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626390/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626390/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4626390/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat