Biologické stárnutí zpomaluje i správné tempo chůze

Pravidelně chodit by se mělo, protože je to až neuvěřitelně zdravé. A když budete navíc chodit v rychlejším tempu, můžete se omladit až o několik let.

Jak říká jedno staré přísloví – čas na nikoho nečeká. Ale mohl by, že? Ačkoli se oslavám dalších a dalších narozenin dozajista nevyhnete, stále více odborníků se přiklání k názoru, že proces stárnutí vůbec nemusí být tak konkrétní, jako počet svíček, které s každým rokem na dortu sfouknete.

Sonda do hlubin stáří

Jak se to stárnutí dá vlastně vysvětlit a popsat? Ano, dělají se vrásky a pokožka přichází o svou elasticitu. Šediví také vlasy, které řídnou a řídnou. Člověka navíc bolí kdeco, a to čím dál častěji. Jenže tohle všechno je něco jako vrchol letitého ledovce. Co se děje pod povrchem? Kvalita buněk, které jsou zodpovědné za všechny druhy životně důležitých procesů, se postupem času zhoršuje. V genetickém materiálu, jež tyto buňky obsahují, se hromadí poškození. Slábne i samotná mezibuněčná komunikace. Tak nějak vypadá stárnutí. Tedy alespoň podle Hilde Loge Nilsen, což je vědecká výzkumnice působící na norské univerzitě v Oslu (1). Ta se také domnívá, že trikem, jak ho zpomalit, je zajistit, aby zmíněné buňky i nadále fungovaly tak dobře, jak je to jen možné. Ale čím? Teď přijde asi velké překvapení, přátelé!

Choďte tak rychle, jak jen můžete

Chůze je naprosto přirozený pohyb, který kromě pohodlných bot nevyžaduje žádné zvláštní vybavení, proto se jí může věnovat každý, kdo je jí schopen. Až příště vyrazíte na procházku, zapomeňte na želví lázeňské tempo a nahoďte trochu svižnější záběr. Jistá nedávná studie totiž prokázala, že biologické stárnutí zpomaluje právě rychlá chůze (2), která prodlužuje délku telomerů. To jsou leukocyty a zároveň i ukazatelé biologického věku. Její autoři pak odhadují, že celoživotní rychlá chůze by mohla ve středním věku vést k ekvivalentu biologického věku až o 16 let mladšího. Čím dříve s ní začnete, tím samozřejmě lépe!

Zdroje: (1) www.houseofwellness.com.au/health/tips/slow-ageing, (2) www.le.ac.uk/news/2022/april/walking-speed-ageing






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat