Buďte fit i v kanceláři

Mírný tah v krku, křeče v ruce, shrbená ramena – klasika kancelářské práce. S těmito jemnými cviky můžete napětí a další bolesti uvolnit.

Vlastně by si člověk řekl, že taková práce u PC je hodně pohodová záležitost. Zejména ve srovnání s jinými zaměstnáními, která jsou opravdu fyzicky náročná. Ve skutečnosti ale na pár chyb, pokud trávíte celý den v sedě před počítačem, narazit můžete. 

Pálení očí, ztuhlý krk a napjatá ramena jsou jen některé z fyzických onemocnění, které se mohou vyskytnout. Protože jsme samozřejmě zodpovědní sami za sebe a přikládáme velký význam zdravé rovnováze mezi pracovním a soukromým životem, měli bychom si včas všímat signálů našeho těla a také zajistit vhodnou rovnováhu v každodenním kancelářském životě. Tyto krátké a nenápadné cviky vám pomohou, uvolnit mírné napětí a další bolesti.

Posilujte oční svaly

Střídavým napínáním a uvolňováním procvičujete vnitřní a vnější oční svaly, a když je napínáte, zároveň je protahujete.
Postavte se nebo se pohodlně posaďte. S otevřenýma očima se pomalu dívejte střídavě doleva a doprava. Hlavou neotáčejte. Podívejte se 5krát v každém směru. Potom oči na 2–3 sekundy zavřete. Nyní se podívejte nahoru a dolů také 5krát. Poté si dejte znovu pauzu na 2–3 sekundy. Na konci znovu krátce zavřete oči, abyste je uvolnili.

Uvolněte napětí

Tento intenzivní strečink cíleně uvolňuje boční svaly krku.
Nechte ruce volně viset, ramena jsou uvolněná. Nyní nakloňte hlavu doprava a zatlačte levé rameno dolů. Protažení můžete zvýšit také levou rukou tak, že ji zatlačíte dolů. Ale měli byste to udělat velmi jemně a opatrně! Hlava zůstává nakloněná na stranu. V této poloze vydržte 3 nádechy a představte si směrování dechu do natažených bočních krčních svalů. Pak se uvolněte. Nyní opakujte protažení na druhou stranu a vydržte 3 nádechy.

Vnímejte hlavu na ramenou

Na konci tréninku krku věnujte zvýšenou pozornost napětí a zvukům.
Posaďte se rovně: ruce jsou uvolněné na stehnech nebo v bocích, ramena jsou uvolněná. Pohled směřuje dopředu. Nejprve pomalu nakloňte hlavu doleva tak, aby se levé ucho přiblížilo k levému rameni. Potom otočte hlavu doprava a vraťte ji zpět do vzpřímené polohy. Opakujte pohyb na obě strany až 5x. Pohyby provádějte pomalu, plynule a kontrolovaně. Nakonec konečky prstů masírujte jemnými kroužky celý krk.

Narovnejte ramena

Tímto cvikem si narovnáte ramenní pletenec a procvičíte postřeh. Zároveň posilujete svaly v oblasti ramen.
Spojte prsty k sobě ve výšce hrudníku, loketní klouby směřují ven. Vytvořte napětí tím, že pevně odtáhnete lokty od sebe a zároveň jemně stisknete lopatky. Vnímejte vnější tah na propletené prsty. Udržujte napětí po dobu 3 nádechů – to odpovídá asi 10 sekundám. Poté pomalu uvolňujte napětí a dejte si krátkou přestávku. Pokud chcete zvýšit tréninkový stimul, opakujte cvičení několikrát za sebou, dokud vám to dělá dobře.

Masírujte si ruce

Dvě různé metody – tlaková a masážní – vám pomohou oživit a uvolnit ruce zároveň. Zajistí také uklidnění vašich nervů a smyslů zdůrazněním jednotlivých bodů trvalým tlakem.
Vezměte jednu ruku a palcem a ukazováčkem druhé ruky několikrát krátce stiskněte každý prst od základního kloubu ke konečkům prstů. Pokud objevíte zvláště prospěšné body, můžete tlak vydržet o něco déle, jako u akupresury. Poté otočte ruku a nechte prsty zcela uvolněné. Pomocí prstů druhé ruky si podepřete záda. Nyní provádějte silné, krouživé pohyby palcem – podobné masáži – přes celou dlaň. Už po několika sekundách byste měli cítit uvolněný účinek.

Posilujte prsty

Umístění palce proti ostatním prstům nám umožňuje uchopit a držet něco rukou. Toto cvičení posiluje svaly a zlepšuje sílu v prstech. Zjistíte, že je mnohem snazší znovu držet sklenici, snadněji otočit klíčem, nebo dokonce přenášet přepravku s nápoji pevným úchopem.
Stiskněte jeden prst po druhém pevně palcem – od ukazováčku k malíčku. Přitiskněte konečky prstů k sobě alespoň na 3 sekundy. Po uvolnění pociťte na okamžik příslušný tlak prstu: Který prst je nejsilnější, který nejslabší? Pokud trénujete pravidelně, můžete udělat pokaždé více opakování a soustředit se na slabší prsty. Napoprvé stačí jedno opakování na prst.

Protáhněte si boky

Neustálým sezením se trvale ohýbá kyčelní kloub a přibližují se flexorové svaly. Výsledkem může být kapsulární a svalové zkrácení. Tímto cvikem prodloužíte kyčelní kloub a protáhnete flexory kyčle, abyste to kompenzovali.
Začněte ve stoje. Udělejte větší krok vpřed, zadní noha zůstává co nejvíce natažená. Zvedněte patu zadní nohy ze země a kontrolovaně a zároveň opatrně tlačte boky dolů a trochu více dopředu. Horní část těla by měla zůstat ve vzpřímené poloze, záda jsou protažená.
Představte si, že se vaše boky zcela uvolní a ztěžknou a klesnou k podlaze. Vydržte v této pozici asi 10–15 sekund, poté krátce vytřepejte nohy a prohmatejte, než budete cvičit na druhou stranu.

Wellness pro nohy

Samomasáží stimulujete krevní oběh v nohách a uvolňujete stehenní svaly. Poté nasměrujte svou pozornost na vjemy ve vašich nohou – to znovu přivede cit, abyste vnímali možné napětí a dokázali ho uvolnit.
Posaďte se vzpřímeně s nohama na šířku boků na přední třetinu židle tak, aby zadní strana stehen měla co nejmenší kontakt s povrchem židle. Nyní udělejte pěst oběma rukama a začněte střídavě klepat na vnější stranu levého stehna. Postupujte od cévy směrem ke kolenu. Poté pokračujte v poklepávání na vnitřní stranu levého stehna, nyní od kolena směrem k horní části těla. Před přepnutím na pravou nohu zopakujte tento proces ještě 2 až 3krát. Na konci nechte ruce odpočinout a vnímejte, jak se vaše stehna cítí.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat