Obyčejná jízda na kole slibuje neobyčejné výsledky

27.04.2023 | Trénink

I obyčejná jízda na kole dokáže s lidským tělem po fyzické stránce dělat divy. Je proto škoda se této činnosti vyhýbat, nebo ji podceňovat. Nejen, že má vliv na lidské zdraví a sportovní výkon, ale pozitivně může působit i na lidskou psychiku a zdraví. Jak s jízdou na kole začít a jaké jsou její přednosti?

Zdraví a fitness

Jízda na kole je skvělým způsobem, jak se dostat do kondice a zůstat zdravý. Nejenže je zábavná a příjemná, ale může vám poskytnout skvělý trénink a pomoci vám dosáhnout vašich fitness cílů. Jedná se v podstatě o aerobní cvičení, což znamená, že se vám zvýší tepová frekvence a vaše tělo bude tvrdě pracovat. Zároveň jízda na kole dokáže pomoci spalovat kalorie a tuky a také budovat a zpevňovat svaly. Prostřednictvím jízdy na kole je možné také zlepšit vaše kardiovaskulární zdraví a udržovat si zdravou tělesnou hmotnost. (1)

Benefity jízdy na kole

Při jízdě na kole máte také skvělou příležitost prozkoumat přírodu a objevovat nová místa ve vašem okolí. Na kole můžete vyrazit na stezky nebo i do města a vidět památky ze zcela nové perspektivy. Jedná se o skvělý způsob, jak se dostat z domu, užít si čerstvého vzduchu a zároveň si pořádně zacvičit. I když se to na první pohled nezdá, pravidelná jízda na kole může mít významný vliv na vaše fitness cíle. (2)

Jízda na kole je zároveň skvělým způsobem, jak se socializovat a poznat nové lidi. Přidat se můžete například k místnímu cyklistickému klubu nebo si najít přátele, kteří také rádi jezdí na kole. Společné vyjížďky na kole utužují kolektiv a budují pevné přátelské vztahy. Zároveň pomáhají k vzájemné motivaci a udržování kondice. (3)

Jak začít

Při jízdě na kole je důležité hlavně dbát na bezpečnost a dodržovat pravidla silničního provozu. Používejte přilbu, abyste si chránili hlavu, a než se vydáte na cestu, ujistěte se, že znáte svou trasu. Jízda na kole může být nebezpečná, proto dodržujte nezbytná opatření, abyste zůstali v bezpečí. Nezapomeňte si s sebou vzít i láhev s vodou a v závislosti na délce trasy i svačinu. Určitě nechcete, aby se vám při jízdě udělalo mdlo z hladu nebo žízně. (3)

Vezměte si na sebe i vhodný sportovní oděv a obuv, který nebude ve větru plandat a nepředstavuje nebezpečí zranění. Vhodná obuv zase zajistí, že vaše nohy budou v pohodlí a zvládnou lepší sportovní výkon. Pokud chcete, můžete outfit doplnit i brýlemi na kolo, které zajistí pohodlí vašim očím i ve slunečných dnech. (3)

Zároveň není dobré napoprvé přecenit svoje síly a přehnat to s délkou a obtížností trasy. Kondice se buduje postupně a ne ze dne na den. Přílišná náročnost jízdy by mohla vést buď k nechuti ve sportu pokračovat, nebo dokonce ke zranění, a to rozhodně nikdo nechce. (3)

Zdroje: (1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060010/, (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060010/, (3) Názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat