Kompresní prádlo pro zlepšení výkonu a komfortu

19.04.2023 | Trénink

Kompresní prádlo si za poslední léta získalo pozornost nejen profesionálních sportovců, ale i běžných cvičenců. V čem tkví jeho přitažlivost a jaké výhody skrývá? Čtěte dál a dozvíte se, proč je kompresní prádlo ideálním společníkem při cvičení.

Co je kompresní prádlo?

Kompresní prádlo je druh sportovního oděvu vyrobeného z vysoce elastických materiálů, které mají za cíl stlačovat určité části těla. Výsledkem jsou těsnější střihy, které jsou určené pro zlepšení krevního oběhu, redukci vibrací svalů a zvýšení stability kloubů.

Výhody kompresního prádla při cvičení

1. Zlepšení krevního oběhu a okysličení svalů

Kompresní prádlo zvyšuje tlak na žíly a tepny, což stimuluje krevní oběh a napomáhá k rychlejšímu dopravení živin a kyslíku do pracujících svalů. To zvyšuje jejich výkon a zároveň napomáhá k urychlení regenerace.

2. Redukce svalových vibrací

Během fyzické aktivity se svaly neustále stahují a uvolňují, což způsobuje vibrace. Kompresní prádlo účinně snižuje tuto vibraci, což způsobuje menší únavu a bolesti svalů.

3. Zvýšení stability kloubů

Kompresní prádlo podporuje správnou polohu těla a zlepšuje stabilitu kloubů, což může minimalizovat riziko zranění. Toto je obzvláště důležité při provádění extrémních sportů nebo cvičení s vysokou intenzitou.

4. Prevence podráždění a oděrek

Kompresní prádlo je většinou vyrobené z materiálů, které odvádějí vlhkost a pot daleko od kůže, čímž se snižuje riziko vzniku oděrek či podráždění pokožky.

5. Termoregulace

V závislosti na použitém materiálu může kompresní prádlo poskytovat tepelnou izolaci, která pomáhá udržovat tělesnou teplotu konstantní během chladnějších dnů. Naopak v teplejších podmínkách pomáhá odvádět nadbytečné teplo pryč od těla.

6. Pohodlí

Kompresní prádlo je navrženo tak, aby se přizpůsobilo tvaru těla, což zajišťuje maximální pohodlí během cvičení. Někteří uživatelé také hlásí, že se při nošení kompresního prádla cítí více sebevědomí a motivovaní k lepším výkonům.

Co na závěr?

Kompresní prádlo nabízí řadu výhod pro osoby, které se věnují fyzickému cvičení a sportu. Zlepšuje krevní oběh, redukuje svalové vibrace, zvyšuje stabilitu kloubů, poskytuje pohodlí a zároveň chrání před podrážděním či oděrkami. Pokud chcete zlepšit svůj výkon a komfort, může být kompresní prádlo ideálním řešením.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1466853X19300203?via%3Dihub, www.journals.lww.com/nsca-jscr/Fulltext/2011/12000/Do_Compression_Garments_Enhance_the_Active.5.aspx






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat