Osvědčené tipy pro rozpuštění břišního tuku

Chcete zhubnout na břiše a předejít jojo efektu? Pak pro vás budou naše účinné tipy mít cenu zlata.

Nejen, že je takzvaný viscerální tuk nebezpečný s ohledem na naše zdraví, ale ani z estetického hlediska to není žádná hitparáda. Pokud vás také trápí větší nebo menší pneumatika kolem pasu, máme pro vás několik užitečných rad, které vám pomohou se jí zbavit.

Pijte hodně vody

Naše tělo by mělo být vždy dostatečně hydratované. Měli byste vypít dva až tři litry denně a nejlépe vody. Vypitím dvou sklenic před každým jídlem budete rychleji sytí. Tímto způsobem můžete dlouhodobě zhubnout a vyhnout se chuti na jídlo.

Dostatečně spěte

Základem pro hubnutí jsou strava a pohyb. Podceňovat byste ale neměli ani faktor „zdravého spánku“. Pokud spíte příliš málo nebo špatně, tělo uvolňuje více stresového hormonu kortizolu, což vede k ukládání tuku v těle. Klidný spánek je také účinným prostředkem proti touze po jídle. Protože kdo trpí nedostatkem energie, má tendenci jíst během dne sladké nebo mastné svačiny.

Zbavte se zadržování vody

Pár kilo navíc na váze nemusí vždy znamenat, že se zvýšil i tuk. Tělo dokáže uložit až pět litrů přebytečných tekutin ve formě zadržování vody. Příčinou může být například přílišná konzumace soli, málo sportu nebo nedostatek tekutin. K přirozenému odvodnění organismu pomáhají kromě minerálek nebo odvodňovacích čajů i potraviny s vysokým obsahem vody a draslíku. Patří mezi ně okurka, artyčok, cibule a česnek, chřest, meloun a jahody.

Také byste měli omezit konzumaci alkoholu, kofeinu a kuchyňské soli, aby zadržování vody nemělo šanci.

Myslete pozitivně

Spolu se špatným spánkem se na břišním tuku podílí i negativita a stres. Když se cítíme na dně, máme tendenci uchýlit se k nezdravým jídlům. Spíše než na to malé bříško se zaměřte na věci na svém těle, které máte rádi. To pomáhá vymanit se ze začarovaného kruhu.

Dejte si jogurt

Jogurt je ideální na snídani nebo jako zdravý dezert. Vápník, který obsahuje, stimuluje spalování tuků a může tedy pomoci při hubnutí. Také potraviny s vysokým obsahem bílkovin, včetně tvarohu, vajec, cizrny, čočky, tofu a seitanu, mohou zvýšit pocit plnosti. Kromě toho jsou probiotické bakterie dobré pro střevní flóru a mohou zabránit nadýmání.

Jezte zdravé tuky

Tuk obecně není špatný. Mononenasycené tuky, jako jsou ty, které se nacházejí v olivovém oleji, lněných semínkách, ořeších a dýňových semínkách, jsou základními složkami zdravé výživy a mohou dokonce pomoci snížit břišní tuk. Avokádo je také obzvláště zdravé. Obsahuje látku mannoheptulózu, která dokáže brzdit tvorbu inzulinu a tím snižovat vstřebávání tuků.

Jezte méně sacharidů

Těstoviny, rýže a další jsou chutné, ale nejsou dobré pro obvod pasu. Místo jednoduchých sacharidů se zaměřte na ty složité, jako jsou celozrnné výrobky, ovesné vločky a ovoce. Tělu trvá déle, než tyto potraviny stráví, hladina krevního cukru tak rychle neklesne a vy se cítíte na dlouhou dobu sytí. 

Potraviny bohaté na hořčík

Hořčík může také pomoci proti břišnímu tuku. Je dodavatelem energie a nachází se například v dýňových semínkách, zelené zelenině a avokádu. Pokud konzumujete dostatek hořčíku, aktivují se enzymy, které regulují trávení a vstřebávání tuků, bílkovin a sacharidů.

Cvičte

V neposlední řadě je osvědčeným prostředkem sport. Ale 100 sedů-lehů denně nestačí. Cílem by naopak mělo být tréninkem stimulovat metabolismus tuků a zároveň posilovat svaly. Protože každý gram svalové hmoty spálí více kalorií.

Nejlepší je zkombinovat posilování a vytrvalostní trénink. V každém případě se snažte každý den věnovat pohybu alespoň 30 minut – ať už je to jízda na kole, procházky, cvičení s činkami, chození do schodů nebo procházky se psem. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK221839/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8017325/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315740/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat