Mýty o zvedání těžkých vah u žen

11.04.2023 | Trénink

„Já nic zvedat nebudu, přijdu o ženské tvary a rozhodně nechci vypadat jako kulturistka!“ Mýtů o zvedání těžkých vah u žen existuje hodně, a tenhle rozhodně není jediný.

Pokud zvedání opravdu těžkých vah bylo vždy tou aktivitou v tělocvičně, která se vám zdála příliš děsivá, zastrašující nebo intenzivní, patříte do skupiny lidí, která nejspíš podléhá stále zažitým fitness nesmyslům. Osobní trenéři však tyto mýty vyvracejí. Na co byste i vy měli zapomenout?

Zvedání těžkých břemen je pouze pro muže

Výsledkem silového tréninku, pokud je správně prováděn, je růst svalové tkáně, nicméně ženy k tomuto jevu přirozeně nemají takové předpoklady jako muži. Proto není třeba si myslet, že pár minut v tělocvičně s činkami v ruce z vás udělá Hulka, fiktivní postavu komiksových příběhů vydávaných nakladatelstvím Marvel Comics.

Mimochodem, mezi další benefity zvedání těžkých břemen patří zlepšená regulace glukózy, která dodává energii, i pomoc při boji s nemocemi (kosterní svaly jsou ve skutečnosti součástí endokrinního systému). Zvedání těžkých břemen také zrychlí váš metabolismus, protože svaly vyžadují tolik energie a spalují kalorie během tréninku a během dne (1). Zároveň se ukázalo, že cvičení, ať už je jakékoli, snižuje riziko rakoviny prsu u žen před i po menopauze, možná prostřednictvím snížených hladin estrogenu (2).

Zvedání čehokoli je v těhotenství nebezpečné

Těhotenství není nemoc. Pokud probíhá v pořádku a lékař od zvedání břemen neodrazuje, není důvod se toho vzdávat. Studie prokázaly, že cvičení na posílení svalů během těhotenství je naopak spojeno se zvýšením energie a snížením únavy (3).

Kardio a zvedání těžkých břemen se špatně kombinuje

Další mylná představa. Silový trénink může skutečně zlepšit váš kardio výkon. Silný kardiovaskulární systém zlepšuje poddajnost krevních cév, což předchází infarktu nebo mrtvici, a urychluje prokrvení svalů, takže pomáhá rychleji se zotavit. A kde je psáno, že nejde spárovat s jiným cvičením? V týdnu si kupříkladu naordinujte dvakrát kardio, někdy v kombinaci s kratším silovým tréninkem. Záleží, jak vám to vyhovuje (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8175496/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8175496/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4978349/, (4) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat