Cvičení po dlouhé pauze

06.05.2023 | Trénink

Skoro každému se někdy stalo, že měl mezi cvičením delší pauzu, nebo dokonce přestal cvičit na velmi dlouhou dobu. Není na tom nic zvláštního, když člověk cvičení odloží kvůli začátku v nové práci, péči o děti nebo zvýšené psychické zátěži. Když ale přijde doba, kdy se znovu snažíte dostat do formy, je potřeba to udělat správně. Jak tedy správně začít a udržet si motivaci ke cvičení?

Jak znovu začít

Každý, kdo se vrací ke cvičení, by to měl raději vzít pomalu. To, že jste skončili na nějaké úrovni, neznamená, že se tam dostanete okamžitě znovu. Svaly si sice jak se říká, pamatují, ale není dobré to přehánět. Například snaha zvednout hned příliš velkou váhu může zbytečně zatížit svaly a šlachy, které nebyly dlouho používány. Totéž platí pro okamžité vyběhnutí na dlouhý běh nebo dokonce pro nucení těla k náročnému strečinku. Nic z toho tělu neprospěje, spíše naopak.

Pokud budete příliš tlačit na pilu příliš rychle, riskujete, že vás vyřadí ze hry zranění. Proto je lepší začít s nižší intenzitou, abyste zjistili úroveň své kondice. Poté se snažte obnovit svou vytrvalost a postupně se dostat tam, kde jste byli před tím, než jste skončili. Nejlepší je začít s pomalým návratem k pohybu. Tělo si postupně začne zvykat a bude zvládat i náročnější tréninky.

Udržení motivace

Jakmile začnete znovu cvičit, je potřeba soustředit se na to, jak tento stav udržet a posouvat se postupně dál k vašemu cíli. Nejlepší je najít takový druh cvičení, který vás baví, budete se k němu rádi vracet a je pravděpodobné, že vám to vydrží. Nemusíte se nutit něco cvičit, jenom proto, že to někdo doporučuje. Například pokud vás nebaví běh, vyzkoušejte třeba tanec. Možností je opravdu hodně a je zábava je všechny vyzkoušet.

Nebuďte na sebe přísní

Nejhorší věc, co může cvičenec udělat, je porovnávat se s ostatními sportovci. Nesrovnávejte se s nikým v posilovně, na ulici, v práci, ani na sociálních sítích. Nelze se porovnávat s někým, kdo je úplně jiný, má jiný životní styl a cvičí jinak dlouhou dobu. Nic dobrého to nepřinese a bude vás to akorát frustrovat. Místo toho se zaměřujte na sebe a svůj pokrok a najděte si dobrý důvod, proč na sobě chcete něco změnit.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat