Švihalo urychluje hubnutí každým otočením

21.04.2023 | Trénink

Skoky přes švihadlo zná každé malé dítě. Tuto cvičební pomůcku ovšem čím dál častěji doporučují i fitness trenéři, pro které je „kus špagátu“ nesmírně užitečným nástrojem pro budování svalové hmoty i spalování kalorií.

Úžasné cvičení celého těla, které zapojuje všechny hlavní svalové skupiny? Odpověď je jasná. Skákání přes švihadlo, které se dá uplatnit k zahřátí tělesné schránky nebo jako samostatný, kardiovaskulární workout a odporový trénink (1). A zde jsou další důvody, proč s ním začít ještě dnes!

Více spálených kalorií za kratší dobu

Je zaručeno, že skákáním přes švihadlo po dobu pěti minut spálíte více kalorií, než kdybyste pět minut chodili na běžeckém pásu. Pravda je taková, že cvičíte horní část těla, spodní část těla a jádro (core). Chůze na běžeckém pásu procvičuje spodní část těla a jádro, ale během ní zdaleka nedosáhnete takového odporu jako při použití švihadla (1).

Minimální investice

Švihadlo se dá ve sportovních potřebách koupit již za 59 korun, co z něj dělá extrémně levný a zároveň snadno přenosný „mučící“ nástroj, který se vejde do každého kufru. Pokud často cestujete a nejste si jisti, zda hotel disponuje tělocvičnou, vozte s sebou právě švihalo. Skákat můžete kdekoli, kde je vysoký strop a pevná podlaha (2). Žádný stres!

Zvýšení intenzity kruhových tréninků

Co to je ten kruhový trénink? Jedná se o cviky, které se střídají v poměrně rychlé frekvenci, do kruhu. A tomu švihadlo rozumí. Dají se dělat kliky na jednom stanovišti, dřepy na tom druhém, skoky na třetím…(3).

Zlepšení koordinace

Cvičení přes švihadlo zlepšuje koordinaci nohou a vyžaduje jediné – abyste se soustředili na chodidla. Posiluje také svaly obklopující nohy a kotníky a může pomoci snížit zranění dolní poloviny těla (3).

Jak začít?

Nejprve je důležité vybrat si švihadlo, které odpovídá vaší výšce. Pokud je pro vás lano příliš dlouhé, budete muset skočit výš. Nebo si lano omotat kolem zápěstí, což taktéž zvyšuje nepohodlí. To nedovolte. Stačí si na vybrané švihadlo snožmo stoupnout (doprostřed), přičemž konce madel by měly dosahovat do podpaží. Za ideální se pak považuje menší a lehčí rukojeť. Její velikost odměřte podle dlaně – proporce zhruba na délku dlaně od konečků prstů po zápěstí bývá vyhovující (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323905/, (2) názor autora, (3) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/00913847.1986.11709222, 






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat