Stále podporované mýty o józe

27.03.2023 | Trénink

Jóga. To nejsou jen precizně provedené pozice! Jóga je čisté bytí v tady a teď, poznání sebe sama, svého pravého já a božství prostřednictvím zmenšení ega. Že ji ještě necvičíte? A co vám v tom brání? Jistě některý z těchto obecně rozšířených nesmyslů!

Popularita jógy stoupá. Studie naznačují její možné přínosy pro několik aspektů zdraví, včetně zvládání stresu, duševního/emocionálního zdraví, podpory zdravých stravovacích návyků, spánku a rovnováhy. Pravidelné cvičení jógy podle všeho zvyšuje svalovou sílu a flexibilitu těla, stimuluje a zlepšuje dýchací a kardiovaskulární funkce (1). Pokud se chcete józe věnovat, nic by vám v tom nemělo bránit. Ani tyhle zažité mýty!

Je třeba být flexibilní

Sociální sítě jsou plné jogínů, kteří se dokážou ohnout do krkolomných pozic takovým způsobem, až to vyvolává dojem, že v těle nemají žádné kosti. Prohlubují tak obavy, že jógu mohou cvičit pouze lidé, jež jsou maximálně a přirozeně flexibilní. Opak je pravdou. Všichni nějak začínají a každá póza může být upravena tak, aby odpovídala tomu, kde přesně se nacházíte na své vlastní cestě osobní flexibility. Jóga (a strečink, který budete dělat v rámci ní) je dobrá pro všechny úrovně cvičenců. Fotky pokročilých jogínů by vás tak rozhodně neměly odradit.

Jóga se necvičí při bolestech zad

Ani bolest zad nepředstavuje diskvalifikaci. Před lekcí si promluvte s instruktorem o svém zdravotním stavu a upozorněte ho, že nejspíš nebudete schopni provádět určité pohyby. Instruktor je schopen vám danou pozici přizpůsobit na míru.

Jóga je pouze pro ženy

Ano, ženy sice tvoří většinu účastníků jógy, ale to neznamená, že ostatním je zapovězena. Jaká mýlka! Jóga je pro všechny, a to včetně mužů, dětí, a dokonce i zvířat. Pomáhá zlepšovat pohyblivost kloubů, rozsah pohybu a celkovou stabilitu jádra. Na pohlaví nebo věku nezáleží.

Jóga není efektivní

Vzhledem k regeneračním, posilujícím a meditativním aspektům jógy odborníci tvrdí, že správný typ jógy doplňuje téměř jakýkoli jiný typ fyzické aktivity. Díky ní můžete podávat lepší výkony v ostatních fyzických činnostech, jako je silový trénink a aerobní cvičení. Klíčem je najít správného instruktora a konečně si na sebe vyhradit čas. Víc netřeba.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193654/, názor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat