Kardio nemusí být nutně nuda

15.02.2023 | Trénink

Neustálé opakování jedné kardio aktivity může vést k nechuti se hýbat a nudě při tréninku.

Je škoda si pravidelné aerobní aktivity trochu nezpestřit a získat tak nový náboj a motivaci k tréninku. Kardio je účinným způsobem, jak spalovat tuk a snižovat tělesnou hmotnost. Jak to ale udělat, aby nás kardio bavilo a bylo zároveň účinné?

Co je to kardio

Kardio (1) je fyzická aktivita, při které se zvyšuje tepová frekvence. Nicméně existují aktivity, které jsou pro spalování tuku vhodnější. Vysokou efektivitu mají aktivity, které zapojují celé tělo, tedy ne pouze nohy. Ideální variantou pro zapojení celého těla je například běh, veslování či aerobik. Naopak existují pohyby, které zapojují spíše nohy, jako jízda na rotopedu nebo spinningovém kole.

Běh

Když se řekne kardio, většina lidí si představí běh. To může sice představovat stereotypní a nudnou aktivitu, ale nemusí tomu tak být vždy. Běžecký pás v posilovně je sice fajn, ale když vyběhnete ven, nadechnete se čerstvého vzduchu a budete se při fyzické aktivitě kochat přírodou kolem, nuda se může proměnit v zábavu. Když se k tomu navíc přidá vyladěný playlist nebo oblíbený podcast, rázem čas utíká mnohem rychleji. (3)

Pro běh je potřeba se i kvalitně vybavit, a to do každého počasí. Kvalitní běžecká obuv a k tomu pohodlné sportovní oblečení, které příliš neodstává ani neškrtí, je základ. V zimních měsících je potom důležitou součástí vybavení bunda a zateplený oděv. Jak se říká: Neexistuje špatné počasí, ale pouze špatně vybavený běžec. (4)

Jak překonat stereotyp

Vykonávání aerobních aktivit ještě naznamená, že se u toho budete nudit. Kromě aktivit běžně dostupných v posilovně, jako je běh na pásu, jízda na spinningovém kole či rotopedu, existuje spousta dalších činností, které jdou vykonávat i bez permanentky do fitka. (5)

Když je venku hezky, můžete si s rodinou nebo přáteli vyjet na kole. Spojíte příjemné s užitečným a ještě při tom uděláte něco pro zdraví. Vyplatí se taky pravidelně chodit plavat, zahrát si tenis, projet se na bruslích nebo hrát fotbal. V zimě na horách je skvělým kardiem zase lyžování či jízda na snowboardu. Pokud se vám ale zrovna nechce ven, i tak se dá provádět kardio aktivity doma. Zapněte si například oblíbené cvičební video, zacvičte si HIIT nebo si prostě zatancujte. Důležité je najít to, co vás baví, abyste činnost dokázali vykonávat pravidelně. (6)

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6763680/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat