Nenápadný cvik přinese maximální efekt

20.02.2023 | Trénink

Dřepy v první řadě nastartují hýžďové svaly, kvadricepsy a lýtkové svaly. Proč je to pro vás dobré a jak se takový dřep vlastně správně cvičí?

Dřep patří mezi silová cvičení. Pokud se provádí pravidelně, lze si všimnout, že každodenní úkoly jsou snazší, ať už je to provádění samotného dřepu, nebo třeba vyndání potraviny ze spodní police v obchodě s potravinami. A z jakých dalších důvodů je dřep tak populární?

Nenápadný cvik s maximální efektivitou

Dřep je základním pohybovým vzorem, který se funkčním způsobem přenáší do mnoha aktivit každodenního života a sportu, ale také je výzvou pro mnoho svalů. Ve skutečnosti existují tři kategorie svalů zapojených do dřepu.

Patří mezi ně gluteus maximus, největší sval na zadku; čtyřhlavý sval stehenní, který zahrnuje přímý stehenní sval, vastus lateralis, vastus medialis obliquus a vastus intermedius; a hluboký lýtkový sval zvaný soleus. Pak jsou tu taky pomocné svaly na vnitřní straně stehen, hamstringy, záda a lýtka, zatímco stabilizátory, jež vám pomáhají udržovat správnou formu, zahrnují břišní svaly a vnitřní a vnější stehna.

Snadnější život i atraktivita. Co je vám milejší?

Dřepy primárně zajišťují silnější hýžďové svaly. (Navíc každý, kdo si někdy chtěl vybudovat pevnější a kulatější zadek, hodnotu dřepů zná.) Tato síla se může promítnout do lepšího výkonu ve sportovních aktivitách, které vyžadují sprinty a skákání, stejně jako v těch, jež děláte v každodenním životě, zejména pokud patříte ke starším ročníkům.

Dřepy obecně pomáhají s funkčností a flexibilitou těla, zvyšují odolnost kyčlí a nohou a spalují kalorie. V neposlední řadě jsou pro většinu lidí bezpečné, nicméně přesto se s nimi pojí jistá omezení. Například, pokud máte zraněné koleno či kyčel, možná budete muset upravit, jak široce stojíte nebo jak hluboko dřepujete.

O provádění cviku by se se svým lékařem rozhodně měly poradit těhotné ženy. Klíčem je najít variaci a progresi dřepu, které můžete udělat bez bolesti nebo rizika zhoršení konkrétního stavu.

Kolik dřepů a jak často?

Fitness trenéři doporučují provádět silový trénink všech hlavních svalových skupin dva nebo více po sobě jdoucích dnů v týdnu. Ale to, jak často dřepujete a kolik dřepů uděláte, závisí na mnoha faktorech, včetně toho, jak intenzivní dřep je, jakou variaci děláte, jaké jsou vaše cíle, jaká je vaše aktuální kondice a jaká je doba odpočinku a regenerace.

Správné provedení

Naučíte-li se správné formě dřepu, pomůžete předcházet zraněním a zajistíte, že budete svaly používat maximálně efektivně. Postavte se s nohama asi na šířku ramen, spusťte zadek směrem k podlaze tak, že se ohnete v kolenou (ujistěte se, že vaše kolena vedou přes druhý a třetí prst, zároveň držte paty na zemi).

Když to uděláte, nechte své hýžďové svaly zatlačit dozadu a ven za vaše tělo, jako byste seděli na židli. Udržujte hrudník nahoře a hlavu a krk v neutrální poloze. Sílu přeneste do chodidel, abyste zatlačili své tělo zpět nahoru a pryč od podlahy. Opakujte.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat