Domácí prostředí pro efektivní cvičení

16.02.2023 | Trénink

Efektivní cvičení se nemusí odehrávat pouze v posilovně, ale někdy k němu postačí i domácí prostředí a trocha kreativity. 

Důvody pro upřednostňování domácích tréninků jsou různé, například pohodlí, soukromí, nedostatek času, změna prostředí či nezávislost na ostatních lidech. Ať už je důvod, proč chcete cvičit doma jakýkoliv, stojí za to udělat změnu a domácí cvičení vyzkoušet. (1)

Co by měl trénink obsahovat

Trénink doma nemusí být méněcenný oproti tomu v posilovně, ale je potřeba přizpůsobit jeho podobu. Efektivně lze cvičit i bez závaží s vahou vlastního těla. K tomu postačí podložka na cvičení a další cvičební pomůcky, jako posilovací gumy a jiné vychytávky. (2)

Na začátku je dobré se rozehřát, například skákáním přes švihadlo nebo během na místě. Tělo se krásně připraví na nadcházející trénink a bude se lépe pohybovat. Poté je dobré se protáhnout, a to konkrétní partie, které se chystáte cvičit. Po přípravě je možné vrhnout se na samotný trénink. Tam už budě záležet, jestli se rozhodnete pro trénink celého těla, nebo jeho částí – například horní partie zvlášť a dolní také samostatně v jiný den. Po cvičení by měl přijít na řadu opět strečink. (3)

Prostředí na cvičení

Na cvičení je potřeba nachystat si dostačující prostředí. Kolem sebe byste měli mít, v rámci mezí, dostatek místa. Zvláště u kardio aktivit je vhodné dávat pozor, abyste nezakopli o překážející nábytek a podobně. I když je člověk doma, je lepší obléknout se vhodně na cvičení. Sportovní oděv a tenisky by měly být samozřejmostí. Ženy by neměly zapomínat na vlasy stažené do culíku. Zároveň je velmi důležité mít na cvičení klid. Neustálé rušení a povyk ostatních členů rodiny nebude tím správným prostředím. (4)

Improvizace a kreativita

Nemusíte mít doma hned vybavenou činkárnu, běžecký pás a spoustu posilovacích strojů. Někdy ke kvalitnímu tréninku postačí i trocha kreativity a improvizace. Pokud chcete cvičit se zátěží, postačí i lahve naplněné vodou, těžký batoh, pytel rýže či cokoli jiného, co má vámi požadovanou hmotnost. Fantazii se meze nekladou. (5)

Eliminace výmluv

Domácí trénink může mít i svá úskalí, a to nejčastěji v podobě výmluv, které se neustále opakují. Někteří lidé se prostě doma nedokáží soustředit tak, jako v posilovně. Další výmluvy mohou být kvůli nedostatku místa, rušení sousedů, nedostatku motivace apod. (6)

Zdroj: (1) Názor autora, (2) Názor autora, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9566702/ , (4) Názor autora, (5) Názor autora, (6) Názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat