Cvičit při nemocni nebo necvičit

09.02.2023 | Trénink

Pokud se probudíte s rýmou, zácpou, průjmem nebo horečkou, jistě budete zvažovat, zda se vyhnout fyzické aktivitě. Máte radši zůstat v posteli a přeskočit svoje pravidelné cvičení?

Kýchání, bolest svalů či neustálé utírání nosu. Buď to lze pojmout jako výmluva, proč ten daný den necvičit, nebo pořádná výzva. Ale co tělo? Jak si právě ono poradí s diskomfortem?

Cvičení versus klidový režim

Pokud jste uprostřed tréninkové sezony, může být obtížné zůstat doma v posteli. Obecně však platí, že jestli vás cokoli (nemoc) trápí nad krkem (jedná se o příznaky nachlazení, jako je rýma nebo škrábání v krku), cvičení by mělo být v pořádku. Pociťujete-li však příznaky pod krkem, a navíc vás sužuje horečka, je dobré trénink zpomalit, popřípadě ho úplně vynechat. Dráždivý kašel, průjem, žaludeční nevolnost a zduřené lymfatické uzliny do fitka (ani nikam jinam) nepatří.

Kdy je bezpečné se hýbat?

Diskomfort nad krkem umožňuje jízdu na kole, běhání nebo aktivitu v posilovně. Hodí se však mírné tempo. Cvičit lze kupříkladu při mírném nachlazení (za doprovodu kýchání, podrážděného hrdla a ucpaného nosu) a při mírné bolesti ucha (pokud však nemáte infekci a netrpíte horečkou).

Nejprve začněte chůzí po dobu 10 minut a během ní analyzujte své pocity. V případě, že se necítíte dobře, zastavte se a proveďte protahovací a ohebné cviky. Díky nim může dojít k úlevě. Pokud se po 10 minutách cítíte dobře, pokračujte v tréninku. (Tempo se dá zvýšit na pohodlnou chůzi nebo běh, ale své úsilí udržujte v mírném pásmu.) Rozhodnete-li se dodržovat svůj tréninkový plán, když jste nemocní, postupujte podle těchto dalších tipů.

Vyhněte se namáhavému cvičení

Když jste nemocní, vynechte vysoce intenzivní intervalový trénink nebo sprinty. To, že můžete vypotit rýmu nebo horečku, je mýtus. Imunitní systém se musí zaměřit na vaši nemoc, jenže namáhavým cvičením jej akorát narušíte.

Nenakažte ostatní

I když jsou všechny vaše příznaky nad krkem, držte se dál od tělocvičny a jiných lidí. Nekýchejte na svého sparing partnera při chůzi nebo běhu. Při nachlazení si často myjte ruce, zvláště pokud musíte sdílet prostor s ostatními. Používejte dezinfekci.

Naslouchejte svému tělu

Věnujte pozornost svým příznakům a tomu, jak se cítíte. Dnes to nejde? No tak si zacvičíte příště, svět se kvůli tomu nezboří.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7127736/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat