Obezřetnosti na sjezdovkách není nikdy dost

Sáňkování je pro mnoho rodin součástí zimy. Občas ale zábava „apres ski“ může skončit vážným zraněním. Máme pro vás rady, jak jim zabránit.

Zima je obdobím radovánek ve sněhu! Koulovačky, sáňky a lyže! Touha využít každou sněhovou vločku je mnohdy větší než myšlenky na bezpečnost. Protože i zimní sporty jsou sporty – a ty mohou být mnohdy velmi nebezpečné. Pokud se vydáte na sjezdovku bez helmy, riskujete vážná poranění hlavy.

Když jízda na saních skončí fatálně

Zatímco mnoho lidí považuje přilbu při lyžování nebo snowboardingu za samozřejmost, pro málokoho je tento život zachraňující doplněk součástí standardní výbavy při sáňkování z kopce. To se bohužel odráží i ve statistikách.  

Jednou z nejčastějších příčin nehod je kolize s pevně stojícími předměty, jako jsou stromy nebo stožáry lanovky – to může mít za následek vážné poranění hlavy a krku. zranění. Podle hodnocení letecké záchranné služby z let 2018 až 2021 se téměř polovina nehod při zimních sportech týkala sáňkařů, kteří utrpěli více kraniocerebrálních traumat než lyžaři a snowboardisté.

Helma výrazně snižuje riziko zranění

Mnozí podceňují rychlost, kterou saně mohou dosáhnout. V nárazovém testu se speciální figurínou, pomocí které bylo možné změřit závažnost nárazu a lépe odhadnout výslednou škodu při nehodě, ADAC (1) simuloval čelní srážku osoby jedoucí na saních. Figurína vážila 78 kilogramů, byla vysoká 1,75 metru a v rychlosti 25 km/h narazila do dřevěné stěny.

Test probíhal s přilbou i bez ní – v obou případech figurína narazila do překážky nejprve nohama a poté hlavou. Náraz je srovnatelný s čelním nárazem v rychlosti 50 km/h, kdy hlava narazí do airbagu s helmou nebo nechráněného bez helmy do volantu. Vyšetření figuríny odhalilo kromě hlavy i možná poranění, některá z nich vážná, v oblasti krční páteře a horních a dolních končetin.

Výsledek s helmou: Zátěž na hlavu se snížila o 70 procent, pravděpodobnost vážného poranění hlavy klesla z 90 procent (bez helmy) na 10 procent. V zásadě je podle crash testu pravděpodobnost lehkého až vážného poranění hlavy stoprocentní – ve třech procentech případů může být nehoda na saních bez helmy i smrtelná.

Protože zejména děti jsou vystaveny vysokému riziku nehody se svými saněmi, ADAC důrazně doporučuje nosit přilbu.

Zdroj: (1) www.adac.de/reise-freizeit/ratgeber/tests/schlittenunfall-crashtest/, názor autora - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat