Zařazení pohybu do každodenní rutiny

23.01.2023 | Trénink

Při sedavém způsobu života se jen těžko hledá příležitost k zařazení pohybu do programu dne. Nicméně je škoda ho zanedbávat. Pohyb je pro tělo tak důležitý, že WHO doporučuje 150 minut pohybových aktivit týdně pro udržení pevného zdraví (1). Jak to ale udělat, abychom měli dostatek pohybu a zároveň se nám podařilo ho zařadit do nabitého rozvrhu?

Jeďte do práce na kole

Proč nezačít s pohybem hned od rána a nejet do práce místo autem na kole. Budete se cítit, že dáváte vaše zdraví na první místo a rychleji se po ránu proberete. Jízda na kole také úspěšně funguje jako prevence proti kardiovaskulárním onemocněním a vysokému krevnímu tlaku. Tato aktivita poskytuje i další benefity, jako je posílení dolních končetin, udržování fyzické kondice a pozitivní vliv na psychiku a stres. Jízda na kole funguje také jako prevence obezity a napomáhá udržovat zdravou tělesnou hmotnost a budovat svalstvo dolních končetin. Dokonce se dá prostřednictvím ježdění na kole i hubnout a vytvářet kalorický deficit. (2)

Zjistěte, co vás baví

Pokud se chcete pravidelně a udržitelně hýbat, měl by vás pohyb především bavit. Zkuste se zamyslet nad tím, co vám dělá radost. Jsou to týmové sporty, posilování, běh, plavání, nebo dokonce tanec? Nezáleží tolik na druhu sportu, ale je důležité být vždy konzistentní. Zábavné může být sporty kombinovat a zkoušet ty, které jste ještě nevyzkoušeli. (3)

Skvělým příkladem je již zmiňovaný tanec. Pokud máte rádi párové tance, můžete se například zapsat do kurzu těch společenských. Fantazii se meze nekladou a zajímavou alternativou mohou být skupinové lekce zumby, aerobiku, latinskoamerických tanců či hip hopu. Pokud se vám ale zrovna nechce někam chodit nebo se stydíte za své taneční umění, můžete využít videolekcí na internetu. (3)

Vyhledávejte pohyb

Stačí si po práci zajít na procházku s rodinou, vyběhnout se psem ven či se zvednout z kancelářské židle a trochu se protáhnout. Skvělou pohybovou aktivitou může být i práce na zahradě či pravidelný úklid domácnosti. Není nutné pohyb vidět pouze v nějaké soustředěné fyzické aktivitě, ale v každodenních činnostech (3).

Zdroj: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3060010/, (3) názor autora






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat